Annons

Annons

Annons

Natodebatten

Insändare
Välkommet med majoritet för NATO-anslutning

Så har då Socialdemokraterna till sist beslutat sig för att förorda ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen NATO. Decennier av nej-sägande förbyttes under några få veckor till ett ja.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: TT

Annons

Fram till för bara några månader sedan avvisade S-regeringen konsekvent ett medlemskap som oönskat och otänkbart. Statsministern beskrev i mars att en svensk medlemsansökan skulle vara ”destabiliserande”.

Istället visade sig regeringens säkerhetspolitik inte klara kontakten med den brutala verkligheten. Allianslösheten medförde, tvärtemot vad som brukade hävdas i högtidstalen, ett besvärande säkerhetsunderskott. I kombination med ett otillräckligt nationellt försvar bidrog den till ett farligt vacuum i Östersjöregionen. Den socialdemokratiska säkerhetspolitiken visade sig vara ett högriskprojekt.

Annons

Annons

Det är därför både utmärkt och nödvändigt att Socialdemokraterna har gjort en helomvändning i frågan. Det är betryggande att det nu finns en bred politisk majoritet bakom en anslutning till NATO. Det är en allians av huvudsakligen likasinnade länder med vilka

Sverige har djupa historiska och kulturella band samt omfattande och betydelsefulla samarbeten och utbyten. NATO är både en naturlig hemvist och trygg hamn för Sverige.

De svenska och finska medlemskapen kommer att förbättra stabiliteten och därmed öka säkerheten i norra Europa. Det är mycket viktigt. Men inträdet i alliansen är inte något quick fix för svensk säkerhet. Att försvara Sverige kommer även fortsättningsvis vara ett ansvar som först och främst åvilar oss själva. Det är ett ansvar och en nota som svenska politiker till både vänster och höger har smitit undan i decennier. Detta utifrån en aningslös förhoppning om att de militära konflikternas tid tog slut med Sovjetunionens kollaps. Vårt land måste nu skyndsamt öka sin försvarsförmåga och bygga upp ett uthålligt totalförsvar. För detta behöver försvarsanslagen snarast nå en nivå om minst två procent av BNP.

Det är också viktigt att bygga upp förtroendet och öka tilliten till vårt land som säkerhetspolitisk partner. Sverige behöver vara en engagerad medlem i NATO. Vi ska bidra med olika förmågor. Vi ska bidra med de färdigheter som vår försvarsmakt har i att genomföra internationella övningar. Vi ska bidra med det tekniska kunnande som finns i den svenska försvarsindustrin. Genom att stärka försvarsalliansen förbättrar vi också säkerheten för Sverige.

Anders G Johansson (M),

riksdagskandidat, Skövde

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan