Annons

Annons

Annons

Annons

Cykelstölderna i Skövde

Cykelstölderna i Skövde – läs hela serien här

Skövde Nyheter har i en rad artiklar tittat närmare på cykelstölderna i Skövde. Har du missat någon av artiklarna eller bara vill läsa dem igen? Då har vi samlat hela serien på ett och samma ställe.

Skövde Nyheter har i flera artiklar tittat närmare på cykelstölderna i Skövde. Nu kan du läsa hela serien .

Bild: Annelie Hüllert Storm

Annons

LÄS MER: Flera cykelstölder på kort tid – går inte att utreda: ”Läggs ned direkt”

Den senaste tiden har det skett en rad cykelstölder i Skövde. Men polisen har en svår uppgift att försöka lösa brotten. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, är det endast en försvinnande liten procent av cykelstölderna som klaras upp.

LÄS MER: Tjuven fångas på bild – när han stjäl cykel för 15 000 kronor: ”Jag skriker stanna”

Annons

På övervakningsbilderna syns det hur mannen i 30-årsåldern cyklar i väg på en stulen cykel värd 15 000 kronor. Vid en husrannsakan hittas senare tre cyklar, vilka misstänks vara stulna och värda närmare 100 000 kronor.

Annons

LÄS MER: Oscar inte trygg att ta cykeln till stan – rädd att den ska bli stulen

Cykelstölderna i Skövde har fått studenten Oscar Jörgensen att undvika att ta cykeln till stan – nu tar han hellre bilen.

– Jag känner mig inte trygg att ställa min cykel i stan, säger han.

LÄS MER: Miljoner betalas ut efter cykelstölder – försäkringsbolaget: ”Stora utmaningar”

Under förra året fick Länsförsäkringar in cirka 450 anmälningar om cykelstöld i Skaraborg. En tredjedel av dessa går att härleda till Skövde. Redan i mars i år har cykelstölderna ökat markant jämfört med tidigare år.

LÄS MER: Polisens analys av cykelstölderna – här är värsta platserna att ställa cykeln i city

Senaste halvåret har 166 cykelstölder anmälts i Skövde varav 49 i city. Polisen har tillsatt en grupp som analyserat stölderna och kommit fram till de mest drabbade platserna i stan.

– De som ägnar sig åt det här är inte ljusskygga, säger kommunpolis Charita Sandén.

Annons

Annons

LÄS MER: Därför är det brottsligt att ta tillbaka din stulna cykel – polisen förklarar

Om du ser din stulna cykel på stan har du inte rätt att ta tillbaka den – då begår du ett brott. Kommunpolisen Charita Sandén reder ut vad du behöver ha koll på.

LÄS MER: TV: Johans cykelbutik utsattes för inbrott – tjuvar krossade glasvägg för att ta sig in

Runt 05-tiden på morgonen får Johan Banstorp ett samtal från sin larmfirma att det varit inbrott i hans cykelbutik 30K i Skövde. Tjuvarna kommer undan med cyklar till ett värde om cirka 140 000 kronor.

LÄS MER: Så jobbar kommunen för att förebygga cykelstölder: ”Vi måste göra det här tillsammans”

Genom informationsfilmer och en kartläggning av cykelparkeringarna i centrum arbetar Skövde kommun för att förebygga cykelstölder.

– Det handlar bland annat om att det ska finnas möjlighet att låsa fast sin cykel i ramen, säger Linda Zetterberg, säkerhetssamordnare i Skövde kommun.

LÄS MER: Försökte stjäla cyklar – fångades på övervakningsfilm

Hos en man i 30-årsåldern hittades nio cyklar som misstänktes vara stulna. Han fångades också på övervakningsfilm när han försökte stjäla cyklar i Skövde.

Annons

Annons

Till toppen av sidan