Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Ett tryggt, värdigt och aktivt seniorliv

För Socialdemokraterna är omsorg om de äldre och deras välmående högt prioriterat.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Anna Mendelsson

Annons

Att äldreomsorgen är i stort behov av förbättringar är de flesta överens om. Stora statliga bidrag har skickats till våra kommuner att användas för att förbättra äldreomsorgen. Dessa pengar måste nu användas på rätt sätt och ge effekt.

Alla har rätt till ett tryggt och värdigt åldrande. Du som behöver stöd och hjälp ska kunna få det under lugna former. Det kan vara hjälp med vardagssysslor i hemmet eller på äldreboende, god mat, utevistelse och sociala aktiviteter, liksom hemsjukvård. Du som på egen hand klarar det praktiska kanske ändå upplever ensamhet eller initiativlöshet. I samhällsansvaret för äldre ingår också att motverka ofrivillig ensamhet.

Annons

Annons

Men omsorgspersonals minutstyrda arbetsdagar, delade turer, som innebär att arbetsdagen är uppdelad i pass med flera timmars obetald paus, d v s är en slags stöld av tid, timanställningar i stället för heltidsanställningar och för få medarbetare skapar stress och olust. Effekterna av dåliga arbetsvillkor och bristfälliga arbetsmiljöer spiller över på brukarna.

För en god och trygg äldreomsorg behövs en rimligt tilltagen grundbemanning med rätt kompetens hos personalen, en god arbetsmiljö och för brukare anpassade bostäder. Viktigt är också ökat stöd till anhörigvårdare. För att motverka ofrivillig ensamhet och psykisk ohälsa behövs förutsättningar för ett rikt socialt och aktivt liv, till exempel fler attraktiva och tillgängliga mötesplatser.

Vi S seniorer har tillsammans med våra övriga partikamrater i våra kommuner gång på gång, genom motioner, yrkanden i Socialnämnden och i budgetarbetet drivit dessa krav och kommer att med kraft fortsätta så. Genom att ge din röst till Socialdemokraterna i valet 11 september kan du också vara med och skapa förändringar för ett tryggt, värdigt och aktivt seniorliv.

Socialdemokraterna seniorerna Skaraborg

Anita Andersson Skövde

Lena Christersson Skara

Monica Högberg Gullspång

Ingrid Schwanborg Falköping

Birgitta Wester Hjo

Bengt-Göran Henningsson Essunga

Annons

Annons

Till toppen av sidan