Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Insändare
Ta ställning för barnmorskorna!

I dag, den 5 maj, firas den internationella barnmorskedagen världen över. Dagen ger oss barnmorskor en möjlighet att tillsammans synliggöra, förena och engagera kollegor, beslutsfattare, lärosäten, internationella och nationella organisationer, skriver Skaraborgs Barnmorskeförening.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Cecilia Evertsson, ordförande i Skaraborgs barnmorskeförening. Foto: Privat, Christine Olsson / TT.

Annons

Det skapar förutsättningar för barnmorskor att vara en profession som säkerställer en god jämlik sexuell och reproduktiv hälsa av god kvalitet för alla. I år firas barnmorskedagen med temat “100 years of progress” och leds av det internationella barnmorskeförbundet International Confederation of Midwives som fyller 100 år i år. Svenska barnmorskor har organiserat sig längre än så, ända sen 1886 och är vårt äldsta kvinnliga yrkesförbund.

Internationella barnmorskedagen är en dag som uppmärksammar barnmorskors betydelse för kvinnors, barns och familjers hälsa. Men det är också en dag då världens barnmorskor påminner om att fortsätta arbetet för att förbättra överlevnaden i samband med barnafödande och rätten att undvika en oönskad graviditet. Bristen på utbildade barnmorskor bidrar till en kostnad på över 800 kvinnoliv per dag på grund av komplikationer under graviditet, osäkra aborter och ökad risk under förlossning och eftervård.

Annons

Annons

Utbildade barnmorskor beräknas kunna förhindra mer än 80 procent av världens mödra- och barnadödlighet men tyvärr har pandemin tillsammans med krig och konflikter försämrat situationen för världens kvinnor och barn. I vårt närområde flyr nu gravida kvinnor från Ukraina eller tvingas föda under riskabla omständigheter.

Vi firar den internationella barnmorskedagen med en vision om att alla världens kvinnor, ungdomar och barn ska ha tillgång till en utbildad, kompetent och motiverad barnmorska under hela livet. Det handlar om nu men också om allas vår gemensamma framtid.

Även i svensk mödra- och förlossningsvård och annan kvinnovård krävs att vården organiseras så att möjligheten finns att ge en bra jämlik vård och ett individualiserat bemötande. Det är basvård och borde vara en rättighet. Samtliga 21 regioner saknar barnmorskor och ersätter därför barnmorskor i för stor utsträckning med grundutbildade sjuksköterskor, t. ex i den ömtåliga vården efter förlossning. Det ger sänkt vårdkvalitet och är inte acceptabelt i ett rikt land som Sverige. Lösningen ligger i att barnmorskor får arbeta under rimliga villkor, få fyra veckors sammanhängande semester under sommaren, en löneutveckling som speglar både kompetens och ansvar, tillsammans med möjligheten att hinna göra ett bra jobb.

Annons

Vi firar den internationella barnmorskedagen med en vision om att alla världens kvinnor, ungdomar och barn ska ha tillgång till en utbildad, kompetent och motiverad barnmorska under hela livet. Det handlar om nu men också om allas vår gemensamma framtid.

Annons

I samband med internationella barnmorskedagen vill vi i Svenska Barnmorskeförbundet uppmana alla att ta ställning för att barnmorskor ska få den arbetsmiljö och de arbetsvillkor som krävs för att ge alla vi tar hand om en vård av toppklass.

Svenska Barnmorskeförbundet, Skaraborgs Barnmorskeförening

Foto: Christine Olsson / TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan