Annons

Annons

Annons

Annons

På jobbet

Nya siffror: Företagsamheten ökar – men Skövde fortfarande sämst i Skaraborg

Företagsamheten ökar i Skövde – men kommunen är fortfarande sämst i Skaraborg. Det visar nya siffror från Svenskt näringsliv Västra Götaland.

Bild: Arkivbild, Alexandra Edman

Annons

Med jämna mellanrum presenterar Svenskt näringsliv statistik över företagsamheten i kommunerna med syftet att visa om antalet företagsamma individer – som har ett juridiskt och strategiskt ansvar för ett företag – ökar eller minskar.

Årets siffror visar att företagsamheten i Skövde ökar med 0,3 procent jämfört med för fem år sedan. I Skaraborg är det bara Tibro som har en negativ utveckling.

Annons

Andelen företagsamma invånare i Skövde uppgår nu till 9,5 procent, enligt Svenskt näringslivs siffror.

Annons

Det innebär att kommunen hamnar på sistaplats sett till hela Skaraborg. I årets mätning är Essunga den kommun i området som har högst andel företagsamma invånare med 17,3 procent.

”En växande företagsamhet är mycket positiv för kommunen som helhet. Fler företag innebär ökade skatteintäkter och därmed även mer resurser till välfärden. Ett starkt Skaraborg kräver ett starkt näringsliv helt enkelt”, säger Jessica Tengeland, områdesansvarig i Skaraborg för Svenskt näringsliv, i en kommentar.

Fakta

Total företagsamhet i Skaraborgs kommuner 2022

Essunga: 17,3%

Vara: 16,6%
Grästorp: 16,5%
Götene: 14,9%
Hjo: 14,6%
Falköping: 13,7%
Gullspång: 13,6%

Töreboda: 13,4%
Tidaholm: 13,0%
Karlsborg: 12,9%
Lidköping: 12,7%

Skara: 12,4%

Tibro: 11,0%

Mariestad: 10,3%
Skövde: 9,5%

Källa: Svenskt näringsliv

Annons

Annons

Till toppen av sidan