Annons

Annons

Annons

Skövde

Läsarna om polisens passuppmaning: ”Inte folket som ska ta konsekvenserna”

Väntetiderna för att skaffa nytt pass är långa. Morgan Tärning, lokalpolisområdeschef i östra Skaraborg, uppmanar personer som inte omgående behöver ett pass att avboka sina tider. Uppmaningen har mötts med blandade reaktioner bland läsarna.

Text: 

Väntetiden för att få nytt pass är nu lång på många håll.

Bild: TT

Annons

Efterfrågan på nya pass är fortsatt hög runt om i Sverige. I en intervju med Skövde Nyheter uppmanade Morgan Tärning, lokalpolisområdeschef i östra Skaraborg, personer som inte omgående behöver ett nytt pass att avboka sina tider.

– Ska du inte ut och resa så ta bort din bokade tid. Det kommer att finnas tider att få. Många tänker kanske att de kanske behöver ett pass om de bestämmer sig för att åka utomlands i höst. Det finns ingen anledning att boka en passtid i oktober om det inte är så att du vet att du ska ut och resa i november, sade Tärning.

LÄS MER: Polisens uppmaning: ”Ska du inte resa så ta bort din bokning”

Annons

Annons

Reaktionerna efter passkaoset och polisens uppmaning har inte låtit vänta på sig. På sociala medier delar Skövde Nyheters läsare med sig av sina åsikter i frågan.

”Slopa tidsbokningen och gå tillbaka till det gamla systemet. Ett pass tar ca 5–7 minuter att expediera. Är det sedan avsatt 15 minuter så kan ju vem som helst räkna ut att det blir tid över. Låt sökande stå i kö och ta emot fler sökanden per timma”, skriver en läsare.

En annan är inne på samma spår:

”Inför drop-in medan systemfel korrigeras.”

”Hur kan det blir så långa köer när man i princip bara ska gå dit och ta ett kort,” skriver en tredje.

Några anser att mycket ansvar ligger på personerna själva som nu vill boka tid för att förnya sitt pass.

”Jag hör till dem som skaffade nytt pass under covid (vet pågår) för att kunna resa sedan och har sett flera gånger att de har velat att man ska se till att förnya sina då det kan bli kö. Så om man inte har gjort det i tid så är det ett val många har gjort och nu får se konsekvenserna av”, skriver en läsare.

”Att folk inte kan planera”, skriver en annan.

En del läsare ställer sig också frågande till uppmaningen att inte boka tid för att förnya sitt pass om de i närtid inte ska ut och resa.

”Problemet med långa väntetider fanns redan för över ett år sedan. Berörda myndigheter har inte utfört sitt uppdrag. Vad det beror på kan jag inte svara på men det är inte folket som ska ta konsekvenserna av det. Man ska inte behöva planera halvårs eller årsvis om man skulle vilja lämna landet för en resa”, skriver en läsare.

Annons

Annons

”Även om jag inte ska ut och resa måste jag ha rätt till att kunna ha en giltig identitetshandling”, skriver en annan.

”Jag är övertygad om att man skaffar ett pass för att man behöver det, inte bara för att det är roligt att ha ett liggandes i byrålådan. Det är djupt problematiskt att människor nu riskerar att inte kunna röra sig fritt (ja, det är en rättighet) för att en statlig myndighet inte klarar av att hantera det”, skriver en tredje.

Fotnot: Kommentarerna i artikeln är ett snitt av vad som diskuteras i kommentarsfältet, och inte alla kommentarer. Vissa kommentarer har kortats och redigerats för tydlighet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan