Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

På stan i Skövde

Linas uppväxt blev musikal: ”Jag vill att man ska reflektera”

Skövdebördiga Lina Persson har tillsammans med sin storasyster skrivit en musikal om hur det kan vara att vara anhörig till någon som är svårt sjuk. Den ska nu visas på skolor i Skaraborg. – Jag vill ge ungdomar det jag själv aldrig fick, någon som lyssnar och säger det är inte ditt fel, säger Lina Persson.

Karin Fredrikson och Lina Persson spelar lillasyster respektive storasyster i föreställningen ”inte ens doften av fuktig asfalt skulle kunna få mig att känna något nu”.

Bild: Annelie Hüllert Storm

Annons

Sedan ett år tillbaka driver Lina Persson, som spelar rollen som storasystern i föreställningen, arvsfondsprojektet #vägraskuld som kom till med syfte att ge unga anhöriga det stöd hon själv aldrig fick. Projektet springer ur den föreställning hon skrev 2015 och har spelats runt om i landet sedan dess.

Föreställningen bygger på hennes egna uppväxt med en storasyster som lever med svår psykisk ohälsa som hon skrev som ett examensarbete på Balettakademien i Göteborg.

– Den handlar om deras relation och hur anhörigskapet påverkar den som är frisk. Hur man prioriterar sig själv när ens syster och bästa vän inte kan ta sig upp ur sängen medan man själv får åka iväg på resor och förverkliga sig själv. Och vilka känslor som kan finnas i en.

Annons

– Jag har alltid bearbetat känslor på scenen. Så för mig var det givet att jag skulle skriva en föreställning om det här.

Annons

Det har varit en stor grej som jag har jobbat jättemycket med.

I musikalen med namnet ”Inte ens doften av fuktig asfalt skulle kunna få mig att känna något nu” lever storasystern med bipolär sjukdom och genom maniska och depressiva skov får publiken ta del av hur sjukdomen påverkar den som står bredvid. Manuset bygger bland annat på dagboksanteckningar från Linas storasyster.

För Lina så har det påverkat henne på olika sätt att växa upp med en syster med svår sjukdom.

– Jag såg inte mig själv som anhörig som ung och har inte fått någon hjälp eller stöttning i det. Det handlar om att anpassa sig, att alltid sätta andras behov före ens egna och ha svårt att veta ens egna behov. Svårt att veta gränser kring vad orkar jag göra för andra. Att alltid utgå ifrån att saker och ting kommer skita sig och ett kontrollbehov som är enormt. Man lär sig att det är så man lever och att ha behov av någon annan är farligt.

– Det har varit en stor grej som jag har jobbat jättemycket med. Jag har fortfarande svårt att be om hjälp och ta emot hjälp när jag behöver.

Under veckan övar duon tillsammans för att vara redo inför fredagens föreställning.

Bild: Annelie Hüllert Storm

Jag vill ändra förutsättningarna för alla unga anhöriga i Sverige.

Bild: Annelie Hüllert Storm

Annons

Annons

Skådespelaren Karin Fredrikson spelar rollen som lillasystern Sofia. Hon fick tidigt upp ögonen för föreställningen och såg den första gången 2016. För henne så har projektet lärt henne mycket om sig själv.

– Genom föreställningen har jag lärt mig en del om vad för känslor jag tror att jag har varit öppen med, fast som jag kanske egentligen har snörpt åt. Den här rollen är intressant att spela för mig för jag trodde inte att jag relaterade till henne så mycket men upplever att jag gör det mer och mer, berättar Karin Fredrikson.

Föreställningen kommer att visas på skolor runt om i Västra Götalandsregionen, bland annat i Tidaholm och Töreboda, och efteråt kommer man att ha workshops och prata om föreställningen.

– Då träffas vi alltid i mindre grupper med eleverna och då vill jag visa på fler typer av anhörigskap. Vi har delat in det i olika kategorier, bland annat missbruk, psykisk ohälsa, fysisk ohälsa och plötslig död så som självmord. Då har jag träffat unga anhöriga och filmat kortare intervjuer med dem där de pratar om hur det påverkar dem, berättar Lina.

Lina Persson är i grunden musikalartist och skrev föreställningen som sitt examensprojekt 2015.

Bild: Annelie Hüllert Storm

Hon vill också skapa förändring kring vem som kan få hjälp och stöd. Idag omfattas det lagstadgade anhörigstödet i kommuner endast personer från 18 år och uppåt.

Annons

– Jag vill ändra förutsättningarna för alla unga anhöriga i Sverige. Att det lagstadgade anhörigstödet i kommunen också ska vända sig till dem under 18 år. Det är så klart en resursfråga men det blir skevt när man gör den avgränsningen för de här ungdomarna har ingenstans att vända sig.

– Jag vill ge ungdomar det jag själv aldrig fick. Någon som lyssnar och säger det är inte ditt fel. Det är så lite som görs idag för att jobba förebyggande. Det känns som att samhället fångar upp i efterhand, om det nu fångas upp.

Föreställningen ”Inte ens doften av fuktig asfalt skulle kunna få mig att känna något nu” visas på Skövde Kulturfabrik fredagen den första april klockan 19 och är gratis.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy