Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Debatt
Stöd kvinnor och barn i Ukraina – låt kvinnor fredsförhandla

Rysslands krig i Ukraina förvärras dagligen och vi tar ständigt del av rapporter om offer och sönderslagen infrastruktur. Den ryska militära attacken slår familjer i spillror.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Låt kvinnorna vara med i fredsförhandlingarna, då är chansen större att freden håller”, skriver UN Women Skaraborg i en debattartikel.

Bild: TT

Annons

Människor tvingas fly för sina liv.

Mer än tre miljon ukrainare, varav en stor majoritet är kvinnor och flickor, har flytt sina hem och sökt skydd i grannländer. Dessutom finns 12 miljoner människor på flykt inom Ukraina.

Den nuvarande situationen äventyrar säkerheten för alla ukrainare och utsätter kvinnor och flickor för ökad risk för sexuellt våld.

Annons

FNs jämställdhetsorganisation UN Women stöder på olika sätt de utsatta kvinnorna i Ukraina. Det behövs humanitärt stöd till våra medmänniskor som är i fara, nu behövs solidaritet till kvinno- och människorättsaktivister som gör sina röster hörda när de uppmanar till fred.

Annons

UN Women har funnits på plats och arbetat aktivt i Ukraina sedan 2015 och kommer stanna för att stödja Ukrainas folk, särskilt kvinnor och flickor. UN Women samarbetar med andra FN organ i insatser för människor på flykt. Vi finns även på plats i Moldavien för att ta emot flyktingar och fokusera på att hjälpa de kvinnor och flickor som flytt.

Vi från UN Women Sveriges lokalförening i Skaraborg samlar in bidrag som ska gå till att skydda och upprätthålla mänskliga rättigheter för kvinnor, flickor och deras familjer.

Inför vårt årsmöte den 31 mars ökar vi takten i insamling för att kunna bidra ytterligare till UN Womens arbete i Ukraina.

Dessutom kräver vi att kvinnor ska delta i fredssamtalen. Än så länge har vi bara sett män försöka fredsförhandla, det är inte hållbart.

Låt kvinnorna vara med i fredsförhandlingarna, då är chansen större att freden håller.

Låt kvinnor ta en lika stor roll i alla stora beslut vart vi än är, Skaraborg, Sverige, Ryssland och Ukraina.

UN Women Skaraborg

Monica Green

Josefine Olsson

Moa Mannesson

Anita Andersson

Kayda Lazar

Tamara Wendin

Annons

Annons

Till toppen av sidan