Annons

Annons

Annons

Annons

Skövde

Kommunens nya storsatsning – all stadstrafik ska drivas på el

Skövde kommun gör en storsatsning på att ställa kollektivtrafiken. Från och med 2024 ska alla stadsbussar drivas på el, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Text: 

2024 ska all stadstrafik i Skövde vara eldriven. Arkivbild.

Bild: Jan Andersson

Annons

Det är Skövde kommun och Västtrafik som tillsammans tagit fram en utvecklingsplan av Skövdes stadstrafik.

Den nya planen innefattar bland annat en anpassning av linjenätet till den växande staden, trafik till nya område och ett turutbud som bättre ska vara anpassat till Skövdebornas resandebehov.

Dessutom ska all stadstrafik vara eldriven.

– Dessa förändringar i bussnätet är en förutsättning för att få en mer hållbar stadsutveckling i framtiden. För att Skövde ska vara en attraktiv plats att bo på och verka i behöver stadstrafiknätet anpassas efter de kommande behoven. Detta ligger i linje med kommunens utbyggnadsplaner som bland annat återfinns i kollektivtrafikplanen som antogs 2018, säger kommunens infrastrukturstrateg Jan Bremer, i en kommentar.

Annons

Annons

Den nya trafiken kommer börja köras 2024 då Västtrafik dessförinnan ska upphandla vilka bolag som ska köra de nya bussarna och turerna.

– Skövde växer och nu går vi vidare i planeringen att utveckla en ny stadstrafik som kan växa med staden och möta de resandebehov som finns. Den nya trafiken börjar köra under 2024 och till dess kommer vi tillsammans med Skövde kommun fortsätta arbeta för att ta fram så bra trafiklösningar som möjligt, säger Christina Pilemarker, samhällsutvecklare på Västtrafik.

Kommunen skriver i sitt pressmeddelande att den nya stadstrafiksplanen är ett led i Västtrafiks ambition att all stadstrafik ska vara eldriven till 2030 samt Skövdes strävan att bli klimatneutralt till 2045.

– Förändringarna kommer öka tillgängligheten till våra stadsdelar och ombyggnationerna som planeras för är en förutsättning för att trafiknätet ska kunna fungera så smidigt och energieffektivt som möjligt, säger Jan Bremer.

Rättelse: En tidigare version av den här artikeln angav felaktigt året när Skövde hoppas vara klimatneutralt. Rätt år är 2045.

Annons

Annons

Till toppen av sidan