Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

På stan i Skövde

De vill belysa mäns våld mot kvinnor: ”Det får inte tystas ned”

Milla Nilsson och Linda Johansson anordnar konserten Man skadar inte den man älskar på Valhall på internationella kvinnodagen den 8 mars. De vill sätta ljuset på mäns våld mot kvinnor. – Det här är ett stort samhällsproblem och det påverkar så många, säger Linda Johansson.

Milla Nilsson och Linda Johansson arrangerar konserten Man skadar inte den man älskar för att belysa mäns våld mot kvinnor. Under konserten medverkar bland andra Johanna Beijbom, Öivin Tronstad och Kvinnohuset Tranan.

Bild: Annelie Hüllert Storm

Annons

När Linda Johansson såg dokumentären om Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är – blev hon väldigt berörd. Hon hade svårt att släppa tanken om hur många kvinnor som lever i en våldsam relation och bestämde sig för att försöka göra något. Resultatet blev en konsert som nu genomförs för tredje gången.

– Jag kände att det här är ett ämne som måste belysas mer och det får inte tystas ned. Det är lätt att sitta och känna att saker och ting är fel och dumt och hemskt. Men det hjälper inte att bara sitta och tycka. Det är inte så svårt att göra det heller man behöver bara ge av sig själv, säger Linda Johansson.

Alla pengar från biljettförsäljningen går oavkortat till Kvinnohuset Tranan som arbetar med att hjälpa kvinnor och barn som utsätts eller riskerar att bli utsatta för våld. Förutom sångframträdanden så kommer även flera aktörer att berätta om sitt arbete inom området.

Annons

Annons

– Vi har UN Women, Kvinnohuset Tranan, Brottsofferjouren Östra Skaraborg, Polisen och Skövdebostäder som kommer tala under kvällen. Det har ju hänt mycket nytt kring de här frågorna så det är inte samma som förra konserten, säger Linda Johansson.

Linda Johansson gör det här även för sina tre döttrar för att de ska få en bättre framtid.

Bild: Annelie Hüllert Storm

Vi vill att folk ska lyssna och bli medvetna.

Men Linda Johansson står längre inte själv bakom konserten. Med sig har hon Milla Nilsson som hoppade på tåget inför den senaste konserten.

– Jag var och kollade på Lindas första konsert och blev inspirerad. Vi har träffats på olika ställen tidigare också och då uttryckte jag att jag gärna hjälper henne. Jag tycker det är härligt med välgörenhet och att man kan hjälpa, säger Milla Nilsson.

Linda Johansson och Milla Nilsson gör även det här för sina egna döttrar.

– Jag har tre döttrar och Milla har en dotter och vi gör det här för våra barn också. Jag vill inte att mina barn ska gå hem och vara rädda och gå med nycklar mellan sina fingrar. Det är inte så jag önskar att deras framtid ska bli, säger Linda Johansson.

– Det handlar inte bara om att vi vill ge pengar till kvinnohuset Tranan utan också om att vi vill att folk ska lyssna och bli medvetna. För att sedan kunna berätta för sina närstående, skapa ringar på vattnet, säger Milla Nilsson.

Annons

– Det kan ta flera år innan en person som lever i en våldsam relation vågar söka hjälp. De som har avlidit har kanske levt med våldet i många, många år utan att någon har vetat, säger Linda Johansson.

Bild: Annelie Hüllert Storm

Annons

Enligt statistik från BRÅ, Brottsförebyggande rådet, avled 17 kvinnor under 2020 till följd av dödligt våld där offer och förövare hade en par­relation vid tidpunkten för brottet eller tidigare. Linda Johansson menar att det är många av de som utsätts som inte syns i statistiken förrän flera år senare - om de vågar skaffa hjälp.

– Det kan ta flera år innan en person som lever i en våldsam relation vågar söka hjälp. De som har avlidit har kanske levt med våldet i många, många år utan att någon har vetat. Det är inte första eller sista slaget som gör att du inte klarar av det, utan det är oftast jättemånga slag tills det ska bli så. Det här är ett stort samhällsproblem och det påverkar så många. Det är så fel på så många plan. Att det ens får förekomma, säger Linda Johansson.

Milla Nilsson och Linda Johansson skulle gärna vilja se fler män i bänkraderna.

– Kvinnor slår även män men överlag så är det männen som slår kvinnorna, det är dem vi vill nå ut till, säger Milla Nilsson.

Under kvällen medverkar även bland andra Johanna Beijbom, MW, Filip Rapp, Öivin Tronstad, Esther Fors och Lif Magnusdottir. Johanna Beijbom är även konferencier.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy