Annons

Annons

Annons

Annons

Skövde

Kommunen går plus med 268 miljoner – trots pandemin

Skövde kommun gör ett resultat på 268 miljoner 2021. Den höga siffran beror bland annat på ett överskott om 100 miljoner kronor i skatteintäkter.

Skövde kommun går plus med 268 miljoner 2021. Kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M) förklarar varför.

Bild: Kristina Claesson

Annons

Skövde kommun visar ett starkt resultat för förra året. Kommunens siffror visar på ett överskott på 268 miljoner.

– Det ligger bättre än vår budget. Det innebär att vi kommer kunna investera i kommunens utveckling i stället för att låna till det, säger Katarina Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande, om resultatet.

En stor anledning till det positiva resultatet är ett överskott om 100 miljoner kronor i skatteintäkter. Dessutom har kommunens nämnder visat ett positivt resultat på 97 miljoner.

Annons

Annons

– Det är så små förändringar i konjunkturen som påverkar. Det har varit fler arbetade timmar än vad man räknat med under pandemin, säger Jonsson.

Kommunen har också fått statsbidrag som påverkat ekonomin positivt då, bland annat, tjänster inom vård och omsorg inte efterfrågats i samma utsträckning som normalt på grund av pandemin.

– De stora pengarna handlar om skattepengarna och statsbidragen, säger Jonsson.

På frågan varför ett överskott är viktigt för en kommun säger Jonsson:

– Det viktigaste är att vi inte behöver göra drastiska åtgärder i våra verksamheter. De som jobbar inom välfärdsdelarna vill inte ha omkastningar i fördelningen av resurser.

Utöver resultatet tillkommer utveckling av kommunens finansiella placeringar på 69 miljoner.

Annons

Annons

Till toppen av sidan