Annons

Annons

Annons

Annons

Kampen om batterifabriken

Skövde snuvas på batterifabriken – hamnar i Göteborg

Skövde förlorar kampen om batterifabriken. Northvolt och Volvo cars bekräftar nu att den nya fabriken kommer byggas i Göteborg. Satsningen väntas ge flera tusen jobb.

Skövde förlorar kampen om Northvolts kommande jätteetablering.

Bild: TT, Kristina Claesson

Annons

Kampen om jätteetableringen har pågått en tid och Skövde Nyheter har i flera omgångar rapporterar om turerna i processen.

Skövde var med in i det längsta, men nu står det alltså klart att det inte blir någon batterifabrik i kommunen.

Northvolt och Volvo cars meddelar i ett pressmeddelande på fredagsmorgonen att jätteetableringen i stället läggs i Göteborg.

Annons

– Att etablera denna gigafabrik i Göteborg är ett avgörande steg, både för att fortsätta att transformera en av de mest dynamiska fordonsregionerna i världen, och för att bli den ledande globala leverantören av hållbara batterier, säger Peter Carlsson, medgrundare och vd för Northvolt, i ett pressmeddelande.

Annons

Håkan Samuelsson, vd Volvo cars:

– Vårt samarbete kring battericeller med Northvolt är mycket viktigt för våra strategiska ambitioner inom elektrifiering. Vi är fast beslutna att bli ledande i segmentet premium-elbilar och att endast sälja renodlade elbilar senast 2030.

Volvo motiverar beslutet med att:

”Placeringen av fabriken i Torslanda, Göteborg, ger fördelar i form av en direktväg in i Volvo cars största bilfabrik, tillgång till infrastruktur, en stark pipeline av förnybar energiförsörjning och relevant arbetskompetens, och genom sin närhet till både Volvo cars och Northvolts FoU-enheter.”

Så sent som i mitten av januari rapporterades det att Skövde tillsammans med Göteborg var de två orterna som gjorde upp om etableringen.

I Skövde var batterifabriken tänkt att placeras på området där Skövde flygplats i dag ligger. Kommunfullmäktige tog förra året beslutet att avveckla flygplatsen för att i stället göra om området till verksamhetsmark.

I ett pressmeddelande bekräftar Skövde att kommunen stod mot Göteborg när placeringen av batterifabriken skulle avgöras.

– Vi kan konstatera att vi har en av de bästa siterna i Sverige. Att vi stod kvar tillsammans med Göteborg hela vägen till det sista beslutet ger oss ett erkännande för vårt starka erbjudande. Vi vet nu att vi har ett attraktivt erbjudande för kommande intressenter, säger Katarina Jonsson, kommunstyrelsens ordförande i Skövde.

Annons

Annons

Till toppen av sidan