Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Beskedet: Regeringen höjer evenemangsstödet

Regeringen höjer maxbeloppet i evenemangsstödet och utökar andelen man kan få stöd för från 70 till 90 procent – men villkoren förändras inte.

– Vi måste vara fortsatt stränga med att få ut stöd, säger näringsministern.

Text: 

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) håller pressträff om stöd med anledning av pandemin, vid en pressträff i Rosenbad. Foto: Jessica Gow / TT

Bild: Jessica Gow/TT

Annons

Beskedet i dag är att höja stödandelen från 70 till 90 procent för att alla som planerar och arrangerar evenemang ska våga göra det. Vi höjer också maxbeloppet till 22,5 miljoner kronor, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) på en pressträff tillsammans med kulturministern.

Maxbeloppet var tidigare 17,5 miljoner kronor. Stödet går till arrangörer av evenemang som skulle ha arrangerats under januari, februari och mars 2022, vilket regeringen aviserade i december.

Annons

Annons

TT: Hur mycket avsätter staten för stödet framöver?

– Avsättningen är 250 miljoner kronor. Vi införde det här stödet förra året med en mycket större ram som inte utnyttjas fullt ut. Regeringen är beredd att höja beloppet om det skulle vara fler ansökningar som skulle beviljas, säger näringsministern.

Evenemangsstödet har kritiserats av aktörer i branschen för att vara för krångligt att söka och att få beviljats. Det finns inga planer från regeringen på att förändra förutsättningarna för stödet som riktas till evenemang med 250 deltagare eller fler inom kultursektorn och även mässor och marknader, evenemang inom det civila samhället samt vissa sportevenemang.

– Det har ofta varit en missuppfattning att detta stöd även skulle ta lönekostnader, det här är för att skydda evenemang. Vi måste vara fortsatt stränga med att få ut stöd och alla som varit med sedan pandemins början vet att vi fick kritik för att det var ett överutnyttjande. Det finns inte bara ärliga avsikter. Det här gäller större evenemang så vi tror att det är rimligt avvägt, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

Svensk scenkonst efterlyste i förra veckan "kraftfulla ekonomiska insatser" samt skyndsamma besked i ett öppet brev till kulturministern.

"Vi har fått besked om att återstartsmedlen som ligger i budgeten 2022 ska omvandlas till krisstöd. Men det finns inga besked om hur eller för vilken period. Nu är det bråttom att få ut pengarna", skev ordförande Birgitta Svendén och vd Mikael Brännvall.

Annons

Annons

Företrädare för kultursektorn träffade kulturministern i onsdags förra veckan för att diskutera branschens behov av stöd – men fick då inga löften om mer pengar till branschen.

Andra stöd till kulturen under pandemin är det rena krisstödet, omställningsstöd och omsättningsstöd.

Helena Björk/TT

Erika Josefsson/TT

Elin Swedenmark/TT

Sofia Sundström/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan