Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Beskedet: Nya karantänsregler införs

Folkhälsomyndigheten presenterade flera ändringar för karantänsreglerna under torsdagens pressträff.

Text: 

Genrebild på PCR-test. Foto: Johan Nilsson / TT

Annons

Familjekarantän slopas för friska personer som har fått dos tre, har haft covid-19 de senaste tre månaderna eller har en nyckelroll i en samhällskritisk verksamhet.För alla andra kortas tiden i karantän från sju till fem dagar.

Den senaste tiden har det rapporterats om arbetsplatser med stora problem att hålla verksamheten igång och elever som inte kan ta sig till skolan. Det beror bland annat på att många svenskar sitter i karantän för att någon i samma hushåll är sjuk, utan att de själva har några symptom.

Annons

Annons

Fram tills nu har familjemedlemmar behövt vara hemma i sju dagar om någon i hushållet testar positivt för covid-19. Men nu kortar Folkhälsomyndigheten tiden från sju till fem dagar, om man inte själv har symtom.

Dessutom görs undantag för symtomfria personer som har tagit dos tre, har haft covid-19 under de senaste tre månaderna eller är nyckelperson i en samhällsviktig verksamhet. De kan gå till jobb eller skola även om någon i familjen har covid-19.

Samhällsviktiga nyckelpersoner definieras närmare av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Det gäller till exempel nyckelpersoner inom polisen, vård och omsorg och nyckelpersoner för att el, internet, transporter och vattenförsörjning ska fungera.

Sara Byfors, enhetschef på FHM, framhåller att förändringarna måste göras försiktigt i ett läge där smittspridningen är så hög som i dag.

Reglerna finns ju till för att minska smittspridningen, säger hon.

Det gäller att hitta balansen mellan att viktiga delar i samhället fungerar och att smittspridningen inte skenar.

Vår bedömning är att det inte blir någon väsentlig påverkan på smittspridningen av förändringarna, säger Sara Byfors.

På arbetsplatser där personer som omfattas av undantagen från hemkarantän jobbar är det viktigt att det finns rutiner för screening. Det gäller speciellt i miljöer med sårbara grupper såsom sjukvård och äldreomsorg.

Annons

Förhållningsreglerna ändras även för den som är sjuk i covid-19. Även där ändras tiden från sju till fem dagar, med två dagar som helt symtomfri.

Annons

Sara Byfors betonar att de som nu undantas från förhållningsregler om att stanna hemma från jobb och skola ändå bör undvika nära kontakter i den mån det är möjligt. Och de bör helt avstå från nära kontakter utanför arbetet eller skolan.

Och rekommendationen om att arbeta hemifrån, om det är möjligt, gäller fortsatt alla som kan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan