Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Uppgifter: Ändrade karantänsregler på väg för friska

Nya karantänsregler väntas i veckan från Folkhälsomyndigheten. Alternativen är färre dagar i karantän när någon i familjen är sjuk i covid-19 eller att slopa karantänen helt – åtminstone för vissa samhällsviktiga grupper, erfar TT.

Illustration Stefan Hörberg/Rithuset

Bild: Arkivbild

Annons

Många svenskar sitter nu i karantän för att någon i samma hushåll är sjuk, utan att de själva har några symtom på covid-19. Rapporter kommer om arbetsplatser som har stora problem med att hålla verksamheten i gång och elever som inte kan ta sig till skolan.

Sedan några dagar pågår diskussioner på Folkhälsomyndigheten om att ändra reglerna för karantän. I dag gäller att familjemedlemmar ska vara hemma i sju dagar om någon i hushållet testas positivt för covid-19.

Annons

Annons

Möten och diskussioner hålls även med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Socialstyrelsen, smittskyddsläkare, länsstyrelser, Försäkringskassan och andra som kan komma med underlag till hur läget ser ut.

De alternativ som diskuteras är, enligt uppgift till TT, att dra ner antalet dagar från sju till fem eller att slopa kravet på karantän helt, för den som inte själv har några symtom. Ett alternativ är att enbart slopa karantänskravet helt för vissa samhällsviktiga grupper, utifrån den lista MSB har. Vitsen med det sistnämnda vore att samhällskritiska verksamheter då skulle bli mindre drabbade av stora bortfall i personalen.

Men frågan är komplicerad. Det gäller att hitta den lösning som är "minst dålig", säger en person med insyn till TT.

– Å ena sidan är det viktigt att hålla samhället igång, å andra sidan vill ingen ha en skenande smittspridning som i slutändan drabbar äldre, sköra och sjukvården.

Diskussionerna pågår fortfarande, men ett beslut om förändringarna väntas den här veckan.

Maria Davidsson/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan