Annons

Annons

Annons

Skövde

Skövdebostäder erbjuder hyresgäster att köpa sina lägenheter

Hyresgästerna på två av Skövdebostäders bostadsområden, Armborstet och Vadden, som ligger på Billingesluttningen har fått en förfrågan om de är intresserade av att köpa sin lägenhet.

Text

Hyresgästerna på två av Skövdebostäders bostadsområden, Armborstet och Vadden, som ligger på Billingens sluttning har fått en förfrågan om de är intresserade av att köpa sin lägenhet. Bernt Mårtensson (M), är styrelseordförande i Skövdebostäder. Foto: Skövdebostäder.

Bild: Marianne Carlsson

Annons

I ett pressmeddelande skriver Skövdebostäder att man har arbetat med att hitta fastigheter som kan passa för ombildning. Det görs med utgångspunkt i de ägardirektiv som finns för Skövdebostäder och utifrån Skövde kommuns boendestrategiska program.

- Vi har lagt ner ett stort arbete på att finna lämpliga fastigheter med fokus på blandade upplåtelseformer. Fastigheter som är lämpliga är de som går att bryta loss, har ett förutsägbart underhållsbehov och medger en positiv kalkyl för hyresgästen. Därför har vi landat i Vadden 2 och Armborstet 1, säger Bernt Mårtensson, styrelseordförande Skövdebostäder.

Frågan om ombildning till bostadsrättsfastighet har skickats ut till boende i Armborstet och Vadden, som ligger på Billingesluttningen. Foto: Skövdebostäder.

Annons

Annons

Det första steget är att hyresgästerna i de berörda fastigheterna fått ett informationsbrev där de uppmanas att tala med sina grannar och om det finns intresse för att bilda en bostadsrättförening, enligt pressmeddelandet.

- För att bilda en bostadsrättförening måste man vara minst tre grannar och en revisor som går ihop. Vi kan inte förhandla med enskilda hyresgäster utan måste ha en förening som motpart. Två tredjedelar av hyresgästerna måste rösta ja vid en så kallad köpstämma för att ett köp sedan ska bli aktuellt, säger Bernt Mårtensson, styrelseordförande i Skövdebostäder.

Den fastighet där intresset är störst kommer att gå vidare i processen framgår av pressmeddelandet.

- Styrelsen har beslutat att vi ska välja endast en av fastigheterna för ombildning utifrån intresset. Det är allt som är aktuellt i nuläget. Hur det blir framåt kan vi inte säga något om idag. Vi ska så klart fortsätta verka för en blandning av upplåtelseformer i Skövde. Men i dagsläget diskuteras inga andra fastigheter från vår sida, säger Bernt Mårtensson styrelseordförande i Skövdebostäder.

Fakta

Fakta om ombildning

Det krävs minst tre hyresgäster och en revisor för att bilda en bostadsrättsförening.

Bostadsrättföreningen kan då lämna sitt intresse till fastighetsägaren, Skövdebostäder.

Skövdebostäders styrelse väljer vilken fastighet som är aktuell att gå vidare med.

Den förening som erbjuds att köpa fastigheten får åtta månader på sig att fatta beslut om att köpa fastigheten. För det krävs att två tredjedelar av de boende röstar ja vid köpstämman. Att rösta ja vid köpstämman är inte samma sak som att svara ja till att köpa sin lägenhet.

Däremot är man positiv till att bostadsrättsföreningen får köpa fastigheten och att man då själv hyr sin lägenhet hos dem. Föreningens kalkyl baseras dock på de som är intresserade av att köpa sina lägenheter.

Innan köpstämman genomförs ska fastigheten värderas, besiktigas och ekonomisk plan upprättas. Diskussioner och förhandlingar sker mellan Skövdebostäder och bostadsrättsföreningen.

Om allt går enligt plan sker köpstämman senast i november 2022 och köpet i februari 2023.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan