Annons

Annons

Annons

Smart Energy Cup i Falun

Världscupklass väntar – här ser du toppåkarna live inför OS

Oskar Svenssons comeback i Bruksvallarna stod i fokus senast.
Nu fortsätter skidfesten med livesända tävlingar och massor av OS-hopp.
Sporten livesänder från Smart Energy Cup i Falun den 7 – 9 januari.

Moa Olsson, William Poromaa och Maja Dahlqvist är några av stjärnorna som kommer till start i de livesända tävlingarna i Falun 7–9 januari.

Annons

Skövde Nyheter fortsätter sin stora satsning på livesända skidtävlingar den här säsongen. Tack vare ett samarbete med Svenska Skidförbundet kan hela 20 tävlingsdagar erbjudas den här vintern – och snart är det tävlingarna i Falun som står i fokus.

Smart Energy Cup i Falun arrangeras med sprinttävlingar den 7 januari, distanslopp i klassisk stil den 8 januari och ett uppföljande fristilslopp den 9 januari. Tävlingen har av många etablerade åkare pekats ut som ett nyckeltillfälle i förberedelserna inför OS i Peking. Den här helgen kommer åkarna att ställas emot många av dem som står precis utanför landslaget.

– Det kan bli ett riktigt starkt startfält i Falun. Vi vet att Norge har restriktioner och kommer därför sända en hel del av sina toppåkare. Våra åkare som inte åker touren vill ha en tävling innan världscupen startar om i Frankrike 14–16 januari, säger landslagschefen Anders Byström.

Annons

Annons

Anmälningarna till tävlingen är öppna hela vägen fram till tisdagen den 4 januari, men redan nu är det klart att tävlingarna kommer ha stjärnglans. Utöver många av våra svenska stjärnor väntas dessutom ett stort antal norska åkare komma till Falun och tävla.

Förre elitåkaren Jennie Öberg, här med Jonna Sundling och Emma Wikén, kommer att vara expertkommentator under sändningarna från Falun 7–9 januari.

Jennie Öberg kommer att vara expertkommentator i våra sändningar från Falun, och även i kommande sändningar under säsongen. Utöver flerkameraproduktionen från spåret kryddas den med studio både inför, under och efter loppen.

– Jag blev väldigt glad över att få frågan att jobba med de här sändningarna, först och främst. Sedan kommer det bli väldigt roligt att följa tävlingarna. Det är många duktiga åkare och framtidsnamn att hålla koll på i den här tävlingen, säger Jennie Öberg.

Årets sprintdrottning Maja Dahlqvist har redan aviserat att hon kommer ställa upp i fredagens sprinttävling, Jonna Sundling kan dessutom komma att delta då hon precis som Dahlqvist väljer bort tour de ski.

– På så vis blir det världscupklass på sprinten. Det kommer bli högintressant att se båda två. De har sina OS-platser klara, vilket varit det största målet den här säsongen.

Annons

Vad ser du mest fram emot?

– Utöver att det kommer vara många stora namn på startlinjen så ser jag fram emot att se våra duktiga åkare utanför landslaget. Det blir intressant att se hur de kan utmana.

Annons

Många av medaljhoppen i OS väljer att tävla i Smart Energy Cup i Falun 7 – 9 januari. Tävlingen i Falun kommer bjuda på ett namnkunnigt startfält – en tävling som vi dessutom livesänder. På fredagen inleds studiosändningarna 11.30, på lördagen och söndagen klockan 09.20.

Den 7 – 9 januari livesänder Sporten från Falun:

Inbäddat innehåll

Här är de livesända tävlingarna under säsongen:

4-5 december: Nationella seniorcupen, Bruksvallarna

7-9 januari: Nationella seniorcupen/Skandinaviska cupen, Falun

14-15 januari: BAUHAUS Cup (junior), Skellefteå

16 januari: JVM-test, Skellefteå

29-30 januari: Nationella seniorcupen, Torsby

19-20 februari: Nationella seniorcupen, Skövde

5-7 mars: Folksam Cup (ungdomar 15-16 år), Järpen

9-13 mars: JSM, Åsarna

8-10 april: Nationella seniorcupen/BAUHAUS Cup (junior), Sollefteå

21 april: SM-avslutning (sprintstafett), Bruksvallarna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan