Annons

Annons

Annons

Annons

Skövde

Polisen slog till mot misstänkt koppleriverksamhet: √ Flera anhållna √ Stort antal brottsoffer

Efter uppgifter om att flera massagesalonger erbjudit sexuella tjänster under täckmanteln ”thaimassage”, gjorde polisen ett stort tillslag under tisdagen – som slutade med att tre personer nu sitter anhållna.

Polisen har också kunnat identifiera ett stort antal brottsoffer som kan knytas till verksamheterna.

Text: 

Arkivbild.

Bild: TT

Annons

Ett hundratal medarbetare från polisregion Väst, däribland ingripandepoliser, kriminaltekniker, hundförare och poliser från regionala insatsstyrkan, deltog i polisinsatsen under tisdagen – en insats som resulterade i att tre personer nu är anhållna misstänkta för grovt koppleri.

Enligt uppgifter till P4 Skaraborg ska ett av tillslagen skett i Skövde kommun.

Bakgrunden till insatsen är underrättelser som polisen arbetat med under en längre tid. Misstankarna riktas mot flera massagesalonger som erbjudit sexuella tjänster under täckmanteln ”thaimassage”, skriver polisen på sin hemsida.

Annons

– Vi misstänker att det förekommit köp av sexuell tjänst bakom en fasad av legal massageverksamhet. De som drivit massagesalongerna i Västsverige misstänks därför för grovt koppleri, säger Magnus Dahl, spaningsledare vid Sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet, på polisens hemsida.

Annons

En man och två kvinnor togs i samband med insatsen in till förhör. De anhölls senare efter åklagarbeslut, misstänkta för grovt koppleri. Utredningen fortsätter nu med bland annat fler förhör och analys av de beslag som gjordes under insatsen. 

Läs mer: Misstänkt sexhandel på massagesalong - polisen om tillslaget i Skövde: ”Det gick lugnt till”

Vid tillslagen identifierades också ett stort antal brottsoffer som kunde knytas till koppleriverksamheten vid massagesalongerna.  

– Det rör sig om utsatta kvinnor som befunnit sig i en svår situation i verksamheter där någon misstänks tjäna pengar på handeln med sexuella tjänster. Just utsattheten är stor i de här fallen, då det är den som driver massagesalongen som har kontrollen och kanske också är den som bokar kunderna. Då är det svårt för kvinnorna att dra sig ur, säger Magnus Dahl på polisens hemsida.

I samband med polisinsatsen mot de illegala verksamheterna samverkade polisen med flera aktörer för att kunna ge brottsoffren stöd. Bland annat har man kopplat in socialtjänsten, samt regionkoordinatorer som arbetar på uppdrag av Jämställdhetsmyndigheten med inriktning mot omhändertagandet av brottsoffer.

Annons

– Det är ett utbrett problem att sexuella tjänster erbjuds på massagesalonger, och polisen är i behov av information från allmänheten för att få kännedom om var det sker för att effektivt kunna rikta resurser rätt och arbeta mot den här problematiken, säger Sara Svensson, gruppchef för människohandelsgruppen vid Sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet. 

Annons

Fakta: Koppleri och köp av sexuell tjänst

√ Den som främjar eller på ett otillbörligt sätt ekonomiskt utnyttjar att en annan person har tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning döms till koppleri.

√ Det är koppleri om någon helt eller delvis upplåter en lägenhet med vetskap om att den används för tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning.

√ Straffet är fängelse i högst fyra år. Vid grovt brott är straffet fängelse i lägst två år och högst tio år.

√ 1999 blev det förbjudet att köpa sexuella tjänster. Förbudet innebär att det är olagligt att mot ersättning skaffa sig en tillfällig sexuell förbindelse. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år. Det är inte straffbart att sälja sexuella tjänster.

√ Den som förmår ett barn som ännu inte fyllt arton år att mot ersättning delta i en sexuell handling döms för utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling till fängelse i högst fyra år.

Annons

Annons

Till toppen av sidan