Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

På stan i Skövde

Vart tog Yxmannen vägen?

Senast Yxmannen var synlig var när han stod på Kulturhustorget, innan platsen byggdes om. Just nu står den fyra meter höga skulpturen under en presenning i kommunens verkstad.

— Vi väntar på att en stenhuggare ska fixa till ytan på sockeln, säger Christina Törnqvist, på Konstmuseet.

Konservatorerna har jobbat hela sommaren med att rengöra skulpturen inför flytten till Boulogner. Bild: Skövde kommun

Annons

Christina Törnqvist har hand om vård och underhåll och samling och har ansvarat för restaureringen av konstverket Monument över Yxman av Eric Grate.

Den flyttades i samband med att Kulturhustorget skulle byggas om 2019 och har sedan dess fått en rejäl ansiktslyftning tillsammans med ytterligare två offentliga verk. De ska snart placeras ut på sin nya plats i Boulognerskogen.

Men just nu står alltså den maffiga bronsfiguren från 1960-talet, Monument över Yxman, under en presenning på Skövde kommuns verkstad och väntar.

Annons

— Det är en underleverantör som håller i själva flytten och därför kan jag inte säga när den blir av, eller när stenhuggaren kommer. Därför vågar jag inte säga när konstverket kommer på plats, säger Christina Törnqvist.

Annons

Det är Studio Västsvensk Konservering som gjort själva restaureringen. De har sedan 2017 renoverat ett flertal offentliga verk i Skövde. Livets Brunn av Ivar Johnsson som står på Hertig Johans torg till exempel och skulpturen Isringar av Elli Hemberg, som nu står vid Lillegårdens idrottsplats.

Carl Brädde, konservator på Studio Västsvensk Konservering, berättar att processen ser olika ut beroende på material, men att alla renoveringar har dubbla syften. Både att skulpturen ska återfå glans och ursprunglig färg, men också få förlängd livstid.

— Yxmannen till exempel hade blivit brun eller gulaktig på vissa ställen, framförallt på flacka partier, berättar Carl, som tillsammans med kollegan Jennie Karlsson och Anne-Marie Rydingren gjort yxmannen med skalpell centimeter för centimeter under ett antal dagar.

— Vi provade med olika lösningsmedel, men pålagringarna satt rejält, så till slut fick det bli skalpell, konstaterar han.

Efter rengöring har skulpturen vaxats och sedan polerats så nu har yxmannen återfått sin vackra blågråa nyans.

Dessutom har fästdonen på verket blivit utbytta under den gångna sommaren.

— Det har varit en process att hitta en finansiering till restaureringsarbetet och att hitta en lämplig plats till yxmannen, säger konstchef Thomas Oldrell.

Det är pengar från den Egnellska fonden som bekostat renoveringarna.

Skulpturen Monument över Yxman av Eric Grate. Arkivbild.

Annons

Annons

Även fästpunkterna under stenen har blivit bytta.

— När man demonterar ett verk så behöver man även göra om fästpunkterna. Det är praxis. Dessutom kapades stenen för att skulpturen ska hamna längre ner för att den ska bli mer tillgänglig för allmänheten.

— Man ska inte behöva titta upp mot himlen längre för att se yxmannen, säger konstchefen.

Den nya placeringen blir på den lilla ön mitt i fågelsjön i Boulogner som nås via en gångbro.

— Tanken är att man ska kunna röra skulpturen och vi kommer även ha ny belysning på den som ska kunna alterneras efter årstid. Lysa rött vid jul och kanske gult vid påsk, säger Thomas Oldrell.

En skulptur som hyllar just paret Egnell, som på 1920-talet donerade en stor summa pengar till en fond för stadens förskönande, är Gåvobringare av Lars-Olof Loeld. Skulpturen har tidigare i år flyttats från Boulognerskogen till Stadshusparken. I samband med det rengjordes verket av kommunens egen personal.

Näst på tur står Gelbfanger av konstnärsduon Peter Johansson och Barbro Westling. Den rörliga skulpturen finns i Kulturhusets entré och mekaniken ska ses över.

Till nästa år, liksom varje år numera, kommer ytterligare verk i kommunens samling väljas ut för att få lite extra omvårdnad och kärlek.

Konstrestaurering och rengöring samt ny placering 2021

Gåvoringare, 2009 av Lars-Olof Loeld, f.1930

Isringar, 1989 av Elli Hemberg (1896-1994)

Ormnystan, 1999, av Pye Engström, f. 1928

Monument över Yxman, 1960-tal av Eric Grate (1896-1983)

Kommande restaurering 2021

Gelbfanger, 1914 av Peter Johansson och Barbro Westling

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy