Annons

Annons

Annons

Skövde

SkaS-läkaren Chaidos artikel sprids över världen – forskar om bröstcancer

Överläkare Chaido Chamalidou vid Skaraborgs Sjukhus har fått en forskningsartikel publicerad i den ansedda tidskriften The Breast, som är en medicinsk tidskrift kopplad till australiensiska samt europeiska bröstcancergrupper.

Chaido Chamalidou överläkare onkologi på Skas. Bild och Media/Skaraborgs Sjukhus

Annons

Chaido Chamalidou är onkolog och har jobbat på Skaraborgs Sjukhus i Skövde och i Lidköping i tre år. Hon är också doktorand vid Göteborgs Universitet med ett forskningsprojekt inom bröstcancer.

— I min artikel beskriver jag överlevnadsmönster på de två största bröstcancertyper som finns i en stor svensk population under en period på 20 år, berättar Chaido Chamalidou i ett pressmeddelande.

Annons

Hon förklarar att det är känt att bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor.

Annons

— Alla de data som publicerats kommer från kliniska prövningar och vi ville se hur det verkar vara i verkligheten i en population utanför studier. Därför, med hjälp av kvalitetsregister och regionalt cancerregister, identifierade vi 17 481 patienter som fick diagnos under perioden 1989 till 2006 och som var yngre än 76 år vid diagnos. Vi tittade med hjälp av cancerregister på överlevnaden under 20 års uppföljning, säger Chaido Chamalidou.

Det tog henne flera år att genomföra studien och hämta ut all data.

— Det var olika faktorer som gjorde att jag inte kunde komma ut med en artikel, bland annat brist på tid för forskning. Nu, i och med min anställning på Skas, har jag schemalagd forskningstid, det gör att jag kan fokusera på projektet och komma ut med data på längre uppföljning och artikeln som slutresultat.

Chaido Chamalidou är väldigt nöjd med att artikeln nu publicerats i tidskriften The Breast.

— Enbart 15 procent av arbeten som lämnats för publikation accepteras. Tidskriften är väletablerad i bröstcancervärlden.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan