Annons

Annons

Annons

Skövde

16-åring åtalas för att ha kört för snabb a-traktor – med mobilen i hand

16-åringen körde en a-traktor, som enligt polisen var att klassa som en personbil. Dessutom använde han mobiltelefonen samtidigt. Han körde i centrala Skövde i somras när han blev stoppad av polis.

Obs, bilderna är genrebilder.

Bild: TT, Arkivbild, Anna-Karolina Persson

Annons

Polispatrullen såg hur en a-traktor körde förbi dem och gasade iväg långt över tillåten hastighet. När patrullen ger tecken åt föraren att stanna ser de hur han tar upp sin mobiltelefon och använder den.

”Jag misstänker att han fotograferar eller filmar oss. Det syns klart och tydligt i fordonets vänstra backspegel hur han använder mobilen”, beskriver polisen.

Annons

Nu åtalas 16-åringen misstänkt för olovlig körning och brott mot trafikförordningen. Fordonet som den misstänkte körde var att klassa som en personbil och inte en a-traktor enligt polisen tekniska kontroll av fordonet. Vid undersökningen kunde bilinspektören uppleva hur fordonet kunde köra snabbare än 30 kilometer efter en enkel knapptryckning på en viss knapp i bilen. Då gick den i 51 kilometer i timmen.

Annons

Eftersom 16-åringen inte har körkort för personbil blir det då olovlig körning.

”Det nekar jag till, på plan mark får den upp till 30 och bryter där. I nedförsbacke kan jag gå med på att det går snabbare, det gör varje bil”, säger 16-åringen som menar att det inte går att få bilen att gå fortare genom att trycka på en knapp.

Han erkänner däremot att han har använt mobiltelefonen när han körde.

”Det var dumt av mig att ta upp mobilen, jag tänkte inte igenom det riktigt.”

När 16-åringens pappa testkörde fordonet lyckades han inte få den gå snabbare genom att trycka på knappen. Han anser därför att det som besiktningsmannen påstår är felaktigt.

”Jag provkörde bilen fram och tillbaka på landsvägen och tryckte på den här knappen säkert 25 gånger och det gjorde ingen som helst skillnad. På plan väg”, säger pappan i förhör.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan