Annons

Annons

Debatt
Ska stora höjningar av avfallstaxan vara något som vi ska räkna med fortsättningsvis?

Hösten har gjort sig påmind och lagom till denna även de årliga justeringarna av taxor som börjar annonseras. Avfall Östra Skaraborg (AÖS) är först ut och har även denna höst gått ut med en avsevärd föreslagen höjning av avfallstaxan.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Lars Sundin, Arkivbild

Annons

Vi är medvetna om att aviseringen är ett förslag, som nu måste klubbas i respektive kommuns fullmäktige innan det är beslutat. Dock är det i vår vetskap väldigt ovanligt att något fullmäktige går emot förslagen som läggs fram. Vi anser nu att det är viktigt att man som beslutande politiker är medveten om konsekvenserna av och förutsättningarna för beslut.

En höjning om aviserade fem procent, är inget som fastighetsägaren direkt kan ta ut av hyresgästen. Vi kan alltså inte köra med samma modell som AÖS gör när man motiverar höjningen på yttre påverkan som man inte styr över och flyttar kostnaden rätt till kunden.

För fastighetsägaren innebär det i stället ett minskat utrymme för service, underhåll, reparationer och övriga kvalitetshöjningar. Detta leder långsiktigt till negativa konsekvenser för förvaltningskvaliteten och i förlängningen trivsel och trygghet hos hyresgästerna.

Annons

Förslaget om en höjning på fem procent är i stort sett samma som genomfördes inför år 2020. Vi ställer oss nu därför undrande till AÖS om detta är något som vi ska vänja oss vid inför kommande år? Hur ser planerna ut framåt och kommande år? Är fem-10 procent i avgiftshöjning det nya normala? I så fall behöver både vi, våra kunder, villaägare och även beslutande politiker i våra olika fullmäktige få reda på och förbereda sig för detta.

Annons

Alma Ohlin, ansvarig näringspolitik Fastighetsägarna Skaraborg

Fredrik Johansson, ordförande kretsen Fastighetsägarna Skaraborg

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy