Annons

Annons

Annons

Debatt: Centerpartiet måste ta strid för fungerande postutdelning i hela landet

I veckan äger Centerpartiets partistämma rum runt om i landet för att rösta fram nya politik inför valet 2022. En av partiets bärande idéer är att livsvillkoren ska vara lika goda i såväl städer som på landsbygden. Vi hoppas därför att stämman lyssnar till vår motion och tar tydlig ställning för att ändra i Postnords ägardirektiv för att säkerställa postutdelning alla vardagar i hela landet.

Bild: Izabelle Nordfjell

Annons

De senaste åren har postutdelningen i Sverige monterats ned, på landsbygdens och på demokratins bekostnad. Det har gjorts genom en rad initiativ från Postnord och regeringens sida, vilket har försämrat postservicen i hela landet men främst i lands- och glesbygd. 2017 kom ett beslut som innebar att Postnord fick två arbetsdagar på sig att dela ut post, och kort därefter ville de utöka tiden till tre dagar. Lådorna töms tidigare och på helgerna töms de inte alls längre. I Skåne och andra delar av Sverige testar postnord så kallad varannandags-utdelning, vilket innebär att det varannan vecka sker på måndag, onsdag och fredag, medan det blir tisdag och torsdag veckan därpå.

Annons

Annons

Detta skapar inte bara problem för privatpersoner, utan också för den lokaljournalistiken, som till stor del fortfarande är beroende av papperstidningar med betalande prenumeranter. Detta innebär stora logistiska problem för tidningsutgivarna och  att tidningarna inte alltid kommer att delas ut den dag de skrivs. Enligt ”Medierna” i P1 sade tio procent av postprenumeranterna upp Ystads Allehanda, Kristianstadsbladet och Trelleborgs Allehanda redan första veckan efter att varannandagsutdelning infördes. Detta är ytterligare ett slag mot alla de lokala nyhetsredaktioner som gör ett viktigt arbete för att nå ut till fler och lyfter lokala nyheter och händelser.

På partistämman vill vi att ombuden beslutar att Centerpartiet ska verka för att ändra i Postnords ägardirektiv och tydliggöra att postförsändelser ska delas ut alla vardagar i veckan. Partistyrelsen väljer att avslå vårt yrkande med en mer urvattnad skrivelse med hänvisning till den utredning som just nu pågår på området. Det är bra att det finns en utredning som ska se över postutdelningen. Däremot är det problematiskt att Centerpartiets partistyrelse inte vågar ta resoluta ställningstagande i linje med partiets grundläggande värderingar på grund av en utredning. Vi hoppas att Centerpartiet kan ställa sig bakom vår motion och fortsätta vara en stark röst för den svenska lands- och glesbygden.

Louise Grabo, riksdagskandidat Centerpartiet Skaraborg, motionär

Elof Jonsson, Centerpartiet Vara, motionär

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan