Annons

Annons

Annons

Minkfarmar i Skara

Corona hittats på minkfarm i Skara: ”En typ som inte tidigare setts i Sverige”

Ett fall av coronavirus hos mink har upptäckts på en minkfarm i Skara kommun uppger P4 Skaraborg. Statens veterinärmedicinska anstalt skriver på sin hemsida att det är ett resultat av den pågående sjukdomsövervakningen som inleddes i somras.

Text

En svensk minkbesättning har testas positiv i övervakningsprogrammet för SARS-CoV-2.

Bild: Arkivbild

Annons

I januari meddelade jordbruksminister Jennie Nilsson (S) att aveln på Sveriges minkfarmar stoppas under 2021 med anledning av att minkarna kan vara värdar för coronaviruset.

En obligatorisk tillsyn av samtliga minkgårdar i Sverige pågår sedan i somras. Kontrollen initierades som en följd av ett EU-beslut och nu har ett fall av SARS-CoV-2-infektion upptäckts hos mink, skriver Statens veterinärmedicinska anstalt.

Annons

Annons

Enligt P4 Skaraborg ligger minkfarmen i Skara och på sin hemsida skriver SVA att virusarvsmassa påvisades med PCR i ett av sex prover som skickats från den berörda gården.

Det påvisade viruset är av en typ som inte tidigare setts i Sverige, men som rapporterats från flera länder inom och utanför EU sedan april 2020.

– Det är i dagsläget oklart hur viruset tagit sig in i besättningen och var det kommer från, säger statsepizootolog Karl Ståhl på SVA i ett pressmeddelande.

Regeringen valde i början av året att stoppa aveln på Sveriges minkfarmar under 2021 med anledning av att minkarna kan vara värdar för coronaviruset.

Enligt SVA handlar det om en ursprunglig SARS-CoV-2-typ och inte om någon av de nyare virusvarianter som skapat stor oro på grund av förändrade virusegenskaper.

– Samtliga minkgårdar i landet lyder under särskilda smittskyddsrestriktioner för att minska risken för introduktion och vidare smittspridning efter beslut från Jordbruksverket som togs i samband med det omfattande utbrott av SARS-CoV-2 som drabbade svenska minkgårdar under hösten 2020, säger Karl Ståhl.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan