Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Skövde

Debatt
Debatt: Kvinnlig rösträtt – en liberalfeministisk seger 

I september för 100 år sedan fick kvinnor för första gången rösta i ett riksdagsval. Efter mångårig kamp där Liberala rösträttskvinnor så som Elin Wägner och Anna Whitlock varit pådrivande drevs rösträttsreformen till slut igenom. Idag ser vi kvinnlig rösträtt som en självklarhet, men jämställdheten har aldrig kommit gratis - varken då eller nu.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Författaren, publicisten och feministen Elin Wägner bredvid en trave pärmarna med insamlade namnlistor för kvinnlig rösträtt. Jacqueline Tjällman från Liberala kvinnor är en av debattskribenterna som uppmärksammar henne och andra liberala rösträttskvinnor i sin debattartikel. FOTOGRAF: Okänd./Per Claesson

Bild: Per Claesson

Annons

Alla var inte entusiastiska inför rösträttsreformen. Det fanns riksdagsmän som hävdade att kvinnors hattar skulle skymma sikten i Riksdagen och att kvinnor på landet inte kunde bege sig till vallokalen då de behövdes “för tillsynen av barn och kreatur”. 

Liberala Kvinnors föregångare har kämpat för frihet och feminism i över 200 år. Vi har drivit fram reformer som gjort skillnad för jämställdheten på riktigt, så som att kvinnor inte ska kunna avskedas på grund av graviditet eller giftermål, pappamånader, avskaffad sambeskattning och mycket därtill.

Annons

Annons

Idag står vi inför helt andra utmaningar än vad våra föregångare gjorde, så som att stänga pensionsgapet, stoppa mäns våld mot kvinnor, åtgärda bristerna i förlossningsvården och stoppa hedersförtrycket. Nu som då finns det motstånd, men vi ger oss inte. Vi kommer att fortsätta kämpa för frihet och feminism varje dag. “Det måste finnas kvinnor, modiga och behjärtade nog att våga stå för en mening även om den inte är populär, men som kanske är ämnad att prägla en kommande tid” sa Elisabeth Tamm, liberal riksdagspionjär. Och hennes ord klingar lika sanna 100 år senare. "

Jacqueline Tjällman, ordförande Liberala kvinnor Skaraborg

Elin Elfverson, vice ordförande Liberala kvinnor Skaraborg

Ulla-Britt Hagström, ordförande Liberalerna Skövde

Christer Winbäck, gruppledare Liberalerna Skövde

Johan Ekström, Liberalerna Skövde

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy