Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Debatt
Debatt: Minderåriga flickor ska slippa bära slöja

Nu under sommarens soliga dagar har badstränderna varit fulla av badande och solande människor. Många barnfamiljer passar på att låta barnen bada och leka i vattnet. Detta gäller dessvärre inte alla barn.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Anna Wikström

Annons

En del flickor lever med ett begränsat livsutrymme. De kontrolleras och övervakas av sina familjer och släktingar, de får inte umgås med vem de vill och de tvingas att bära täckande kläder oavsett väderlek.

Vi blev nyligen påminda om den svåra situation som många flickor tvingas leva under. På stranden, en av de varma och soliga dagar som vi hade under juli månad, var det fullt av badande och solande människor. Barn och ungdomar badade och stojade för glatta livet. På bryggan satt två minderåriga flickor och tittade på medan de andra barnen badade. Flickorna var klädda i långa kjolar, långärmad tröja och deras huvuden var täckta av huvudduk. När man ser familjer som är ute i det vackra sommarvädret där pojkarna går i badbyxor eller shorts medan flickorna är fullt påklädda från topp till tå – då blir den bristande jämställdheten, som finns på många håll i vårt samhälle, väldigt tydlig.

Annons

Annons

Det är stor skillnad mellan slöja på vuxna och slöja på barn. Vill man bära slöja som vuxen så kan man ofta själv besluta om detta.

Det är stor skillnad mellan slöja på vuxna och slöja på barn. Vill man bära slöja som vuxen så kan man ofta själv besluta om detta. Små flickor kan inte på samma sätt själva välja att bära, alternativt slippa bära huvudduk.  Vi måste stå upp för alla barns rättigheter att få vara barn och vi måste stå upp för att flickor och pojkar ska ha samma möjligheter att leva ett fritt liv. 

Frågan om huvudduk är komplex och det finns många olika aspekter som måste vägas in. Vi Moderater har på vår senaste partistämma beslutat att vi vill få till stånd en statlig utredning om slöjförbud för barn i förskola och grundskola. Vår förhoppning är att vi får gehör för detta från övriga partier så att en utredning kan genomföras. Det skulle ge ett gediget underlag att kunna fatta bra beslut utifrån. Vi värnar unga flickors rättigheter och detta är ett led i det arbetet.

Anna-Lena Holberg (M) Ordf Moderatkvinnorna i Västra Götaland   

Eva Abrahamsson Ordf Moderatkvinnorna valkrets Norra

Monika Beiring Ordf Moderatkvinnorna Göteborg

Eva Lotta Pamp Ordf Moderatkvinnorna valkrets Västra 

Jill Schoultz Ordf Moderatkvinnorna valkrets Östra

Ann Iberius Orrvik  Ordf Moderatkvinnorna valkrets Södra

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan