Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Beskedet – alla gymnasieungdomar kan vaccineras: ”Vi har tre skäl att vaccinera unga”

Den rekommenderade åldersgränsen för vaccinering mot covid-19 sänks från 18 till 16 år.

Det innebär att samtliga elever på gymnasieskolan omfattas, och även vissa barn i grundskolan.

Den rekommenderade åldersgränsen för vaccinering mot covid-19 sänks från 18 till 16 år. Genrebilder. Foto: Johan Nilsson TT/Robert Jonsson

Annons

– Vi har tre skäl att vaccinera unga. För det första: vaccin skyddar individen mot sjukdom. 150 ungdomar och barn har behövt sjukhusvård. För det andra minskar det risken för smittspridning mellan ungdomar. För det tredje minskar det smittspridning till andra grupper i samhället, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en pressträff.

Annons

Rekommendationen, som även gäller för barn från tolv år med vissa medicinska besvär, är ett led i att trycka ner smittan generellt och för att skydda särskilt sköra barn, inte bara för att få barn att gå tillbaka till skolan.

Annons

– När man är i åldrarna 16–17 år har vi sett i studier att man kan drabbas av allvarliga symptom, säger Johan Carlson som betonar att man inte ska vaccinera barn i onödan.

Vaccinationerna ska göras när regionerna vaccinerat alla vuxna och då man försäkrat sig om att vaccinet räcker.

– En möjlighet är att eleverna får gå iväg från undervisningen för att vaccinera sig, enligt utbildningsminister Anna Ekström.

– Under pandemin har skolans betydelse blivit klar för alla. Viktig för kunskapsinlärning, för att få vänner, där man växer, mognar, får tydliga rutiner och trygghet. Därför ska skolan vara det sista vi stänger och det första vi öppnar, säger utbildningsministern.

Men vaccinmotstånd bland föräldrar i socioekonomiskt utsatta grupper skulle kunna utgöra ett problem, enligt Johan Carlson.

– Vi kommer att bedriva kampanjer riktade till föräldrar och ungdomar i de områden där intresset för vaccin är sämre, säger han.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan