Annons

Annons

Annons

Annons

Skövde Centrum

Josefine Kristensen prisas med Högskolans mångfaldsstipendium

Högskolan i Skövde delar varje år ut ett mångfaldsstipendium. I år tilldelas det till Josefin Kristensen som får stipendiet för sin uppsats ”Hållbar tillgänglighet ur ett User Experience Perspective”.

Bild: Annelie Hüllert Storm

Annons

Högskolan i Skövdes mångfaldsstipendium har delats ut sedan 2007 till en eller flera studenter vars examensarbete särskilt utmärkt sig inom temat mångfald. Det är Högskolans mångfaldsgrupp som står bakom valet av uppsats och stipendiet bedöms utifrån tre olika aspekter. Det ska vara originellt och nyskapande, ämnet ska vara aktuellt och spegla samhällsutvecklingen samt att ämnet ska vara angeläget och innebära nytta för flera.

Annons

Annons

Högskolans mångfaldsstipendium tilldelas Josefin Kristensen. " Det betyder väldigt mycket att man från Högskolan uppmärksammar arbeten som mitt, som rör människor med funktionsnedsättningar", säger hon. Foto: Privat

Josefin Kristensen studerade sista året på programmet User Experience Design när hon skrev uppsatsen ”Hållbar tillgänglighet ur ett User Experience Perspective”. Högskolans mångfaldstipendium är på 7000 kronor.

I uppsatsen ligger fokus dels på teknologi och hur personer med fysisk funktionsnedsättning kan ta del av den med eller utan hjälpmedel. Dels på ett större samhällsperspektiv vad gäller exkludering av personer med funktionsnedsättning. Syftet med arbetet var att hos ett antal unga vuxna med funktionsnedsättning undersöka användarupplevelse av bland annat olika hjälpmedelsteknologier.

– Det betyder väldigt mycket att man från Högskolan uppmärksammar arbeten som mitt, som rör människor med funktionsnedsättningar, vilken tillgång de har till teknologi och hur de utsätts för ytterligare utanförskap i samhället när de inte kan använda teknologi som alla andra. Mitt mål med arbetet var främst att göra deras röst hörd även i vetenskapliga sammanhang och det är jag glad och stolt över att jag har varit med och påverkat, säger Josefin Kristensen, i ett pressmeddelande.

Annons

I examensarbetet samlade Josefin Kristensen in information genom enkäter, intervjuer och observationer. Undersökningen visar att det finns problem på olika nivåer när det gäller hur både hur unga vuxna med funktionsnedsättning och hur deras föräldrar upplever teknologi och hjälpmedelsteknologi.

Annons

Annons

Till toppen av sidan