Smittspridningen är fortfarande omfattande i Sverige och det är inte läge att slappna av än, säger statsminister Stefan Löfven (S) på onsdagens pressträff. Han betonar att stundande Kristi himmelsfärd behöver firas i den allra närmaste kretsen.
– Det är bara tillsammans som vi kan ta oss ur den här krisen. Även om vi nu kan se en minskning på nationell nivå är smittspridningen kvar på en hög nivå, säger Löfven.
Lättnader har tidigare aviserats för bland annat publik på kultur- och idrottsevenemang, tänkta att träda ikraft den 17 maj.
– Efter avstämning med regionerna kan vi konstatera att vi inte är där i dag, säger Löfven.
Regeringen har därför fattat beslut att de justerade reglerna kan träda ikraft den 1 juni.
Annons
– Fortfarande smittas tusentals. Men vi ser nedgång i smittspridningen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Annons
– Vår bedömning är att smittspridningen kommer att vara nere på betydligt lägre nivåer i september.
Carlson säger vidare att alla rekommendationer inte kan avvecklas på en och samma gång.
– Det här kommer att ske successivt. Även om en stor del av begränsningarna avskaffas kommer det finnas kvar behov av övervakning av utbrott av kluster i samhället.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Carlson säger även att en tredje påfyllnadsdos för vaccination är trolig.
– Det finns hos regionerna en berättigad oro att gå för fort fram. Det finns stora regionala skillnader.
Förändringarna som införs 1 juni säger Carlson är en balansgång för att öka acceptansen för att hålla ut en längre tid. Samtidigt poängterar han återigen att det lär bli regionala skillnader.
Carlson säger vidare att från och med 1 juni kan restauranger att kunna hålla öppet till 22.30. För idrottsverksamheter blir det också lättnader 1 juni, bland annat tillåts vissa former av tävlingar utomhus för vuxna.
För knappt ett par veckor sedan gav regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram tydliga indikatorer på när och hur Sverige ska kunna återgå till en mer normal situation.
Annons
Rapporten lämnas senare i dag till regeringen och är mer konkret om olika nivåer för smittspridningen än vad tidigare rapporter har varit. Dessutom ska FHM prioritera bland de olika restriktionerna utifrån deras effekt på smittspridningen.
Annons
Redovisningen är ett viktigt underlag i regeringens arbete med att ta fram en nationell plan för hur restriktionerna successivt ska kunna anpassas, fasas ut eller helt tas bort.
I uppdraget ingår också att Folkhälsomyndigheten ska analysera vad ett nytt normalläge innebär. För även när pandemin är under kontroll är det inte säkert att allt blir som förr. Alla kommer inte att vara vaccinerade och nya mutationer kan uppstå.
FHM ska ge en prognos för när ett eventuellt nytt normalläge kan uppstå och om de ser behov av fortsatta restriktioner eller rekommendationer då. Det kan till exempel handla om fortsatt kapacitet för testning, ytterligare vaccinering, att undvika trängsel och beredskap för nya utbrott.