Annons

Annons

Annons

Smärta, skam och lidande - sjukdomarna som bara drabbar kvinnor

Seraphina vill förhindra att fler tjejer får sina liv förstörda av ignorerad endometrios: ”Man överlever, men man lever inte”

Sedan hon som 14-åring föll ihop på badrumsgolvet har nästan allt i Seraphina Normans liv kretsat kring att hantera smärta. I lika många år besökte hon otaliga läkare som försummade hennes kraftiga blödningar, ihållande feber och extrema mensvärk innan någon gjorde kopplingen endometrios. En sjukdom som präglat livet för både hennes mormor och mamma, men som ofta misstas för "livet som kvinna".

Då hade tarmarna växt ihop, buken fyllts av ärrvävnad, cystan växt sig stor som en apelsin och möjligheten att skaffa barn på naturlig väg - borta.

Text

Det tog Seraphina Norman nästan 14 år att få diagnosen endometrios. En sjukdom som funnits sedan antiken och som uppemot var tionde kvinna lider av, men som allt för ofta avfärdas som "kraftig mensvärk".

Bild: Josefine Hektor

Annons

Det faluröda torpet ligger ett stenkast från Hornborgarsjön. Seraphina Norman berättar att hon köpte den naturnära fristaden som 23-åring, inte minst för att uthärda livet som "skjuten i magen".

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan