Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Debatt
Debatt: Vi vill halvera långtidsarbetslösheten i Skaraborg på tre år

Jobben var Stefan Löfvens främsta löfte – men blev hans största misslyckande. Sverige är det land i hela EU som ökat arbetslösheten mest sedan regeringen tillträdde. I Skaraborg har 3979 personer varit utan jobb i mer än ett år. De måste få bättre jobbmöjligheter. Därför föreslår Moderaterna nu ett kraftfullt jobbpaket som kan halvera antalet långtidsarbetslösa på tre år. I vårbudgeten stärker vi också polisens möjligheter att bekämpa gängen och utökar lönesatsningen till poliser.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Riksdagsledamoten Sten Bergheden och ekonomisk-politiske talespersonen Elisabeth Svantesson (M)- Foto: Janne Andersson/Henrik Montgomery / TT

Bild: Jan Andersson, TT

Annons

Nästan 200 000 personer i Sverige varit arbetslösa i mer än ett år. Det innebär att långtidsarbetslösheten är den högsta någonsin. Att regeringen tycks tro att det är Ylva Johanssons gamla utdömda extratjänster som ska ta oss ur krisen imponerar inte.

Moderaterna föreslår nu ett kraftfullt jobbpaket som kan vända utvecklingen och halvera långtidsarbetslösheten på tre år.

Vi vill införa en jobbpremie för alla långtidsarbetslösa för att stärka drivkraften att gå från långvarigt bidragsberoende till arbete. Den som lämnar långtidsarbetslöshet för jobb får behålla 10 procent mer av arbetsinkomsten upp till 2 500 kronor per månad i maximalt 18 månader. Detta har testats med stor framgång i Danmark.

Annons

Vi föreslår 30 000 fler nystartsjobb och sätter stopp för extratjänsterna. Nystartsjobben är det mest effektiva stödet eftersom de avsevärt sänker anställningskostnaderna för de företag som anställer långtidsarbetslösa. Ändå har de halverats under Stefan Löfven.

Annons

Moderaterna vill mer än fördubbla antalet nystartsjobb och sätter samtidigt stopp för regeringens extratjänster – bara fyra procent av de som haft en extratjänst får ett reguljärt jobb.

 Moderaterna satsar på 20 000 fler praktikplatser så att arbetslöshet inte leder till passivitet. Praktikplatserna bör särskilt riktas mot unga och äldre, eftersom de drabbats hårdast av den ökade arbetslösheten. Tillsammans med en skärpt integrationspolitik – med bidragstak, kvalificering till välfärden och krav på att lära sig svenska bedömer vi att förslagen kan halvera långtidsarbetslösheten på tre år.

Vid sidan av arbetslösheten ökar otryggheten och kriminaliteten har blivit grövre. Vi fortsätter och utökar den lönesatsning på poliserna som M och KD drev igenom 2019, så att fler vill stanna kvar i – och söka sig till yrket. Vi skjuter även till pengar så att Sverige inte ska behöva förlita sig på Frankrike för att avlyssna gängkriminella utan att svensk polis kan få lika vassa verktyg själva.

Nästa år ska väljarna rösta. Fyra år till med Löfven står mot en nystart för Sverige med en borgerlig regering. Ska bidragslinjen eller arbetslinjen gälla? Ska den som invandrat år efter år stapla bidrag och fastna i utanförskap – eller ska vi ställa krav på att lära sig svenska och införa ett bidragstak? Ska gängkriminella få rabatter eller spärras in med dubbla straff?

Skiljelinjerna i svensk politik kunde inte vara tydligare. Sju förlorade år för jobb och trygghet är illa nog. Sverige och Skaraborg behöver en ny regering som leds av Moderaterna.

Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson (M)

Sten Bergheden (M), riksdagsledamot Skaraborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan