Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Allt fler vill bli sjuksköterska – kan vara pandemieffekt: ”Behovet är stort”

Rekordmånga vill läsa på högskola till hösten – och särskilt sjuksköterska verkar ses som en attraktiv yrkesväg.

Antalet som sökt utbildningen i första hand ökar med 13 procent jämfört med förra höstterminen.

Text: 

Det är ett rekordhögt tryck till högskolorna i höst – och en av de utbildningar som lyft mest är sjuksköterskeprogrammet. Arkivbilder.

Bild: Arkivbild, Jan Andersson

Annons

Det är ett rekordhögt tryck till högskolorna i höst. Drygt 419 000 personer har sökt en eller flera högskoleutbildningar, en ökning med tre procent från fjolåret och den högsta siffran som någonsin noterats för en hösttermin.

En av utbildningarna som ser ett särskilt intresselyft är sjuksköterskeprogrammet, dit totalt 23 375 personer har sökt i höst, motsvarande en ökning på sju procent från förra höstterminen. Av dem har 13 874 sökt utbildningen i första hand, vilket är 13 procent fler än förra året.

Annons

Annons

Det visar en analys från Universitets- och högskolerådet (UHR), som undersökt antagningsstatistiken för sex utbildningar som leder till yrkesexamen: sjuksköterska, läkare, socionom, civilingenjör, högskoleingenjör och lärare.

"Behovet av sjuksköterskor är stort och det är positivt att fler vill utbilda sig till yrket", säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef vid UHR, i ett pressmeddelande.

Möjligtvis är det en effekt av det ökade fokuset på vården under pandemin, men bilden är inte entydig. Antalet sökande till läkarutbildningen sjunker i stället med nära fyra procent jämfört med förra hösten.

Läs mer: Fler söker i första hand till Högskolan i Skövde – ökning med tolv procent

Sjunker gör även sökanden till lärarutbildningarna, om än marginellt. Övriga tre av de analyserade programmen ökar i antalet sökanden.

Huruvida det ökade intresset kommer spegla sig i antalet personer som faktiskt börjar studera på de aktuella programmen, däribland sjuksköterskeprogrammet, är dock oklart. Siffrorna anger just ansökningar, och en hel del kan förändras under sommarens urvalsprocess.

Annons

Marc Skogelin/TT

Fotnot: Har du under pandemin ändrat framtidsdröm och vill nu utbilda dig till sjuksköterska? Kontakta tidningen på sophia.magasanik@bonniernews.se eller via tidningens sociala medier. Skriv gärna vilken ort du bor på.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan