Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Efter larm om biverkningar – Janssens vaccinleveranser till EU skjuts upp

USA pausar vaccinationerna med Janssens vaccin mot covid-19 efter larm om misstänkta biverkningar, skriver The New York Times.

Samtidigt stoppas leveranserna till EU.

Text: 

Arkivbilder.

Bild: TT, Måna Jonsson Roos

Annons

Orsaken till pausen är sex inrapporterade misstänkta biverkningar i form av ovanliga typer av blodproppar, som utreds från myndighetshåll. Samtliga fall handlar om kvinnor mellan 18 och 48 år gamla, varav en har avlidit och en vårdas med allvarliga skador.

Tillstånden ska ha uppstått nära två veckor efter vaccination, skriver tidningen. Hittills har nästan sju miljoner amerikaner fått vaccinet från Janssen

Annons

Annons

Som konsekvens av pausen skjuts leveranserna av vaccinet till EU upp, skriver Janssens ägare Johnson & Johnson i ett pressmeddelande. De första doserna var annars planerade att anlända under veckan.

Vaccinstoppet är formellt en rekommendation från federalt håll, och de amerikanska delstaterna kan besluta själva om de vill följa den eller inte.

Även europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) utreder en möjlig koppling mellan Janssen-vaccinet och en kombination av blodproppar och låga nivåer av blodplättar. Samma sak utreddes angående Astra Zenecas covidvaccin, där man till slut fann en möjlig koppling.

De första leveranserna av vaccinet från Janssen väntas anlända till EU under veckan.

TT

Fakta: Janssens vaccin

√ Vaccinet kommer från nederländska Janssen som är dotterbolag till den amerikanska läkemedelskoncernen Johnson & Johnson.

√ Det så kallade Janssenvaccinet tillverkas genom en specifik typ av ett adenovirus. Vaccinet använder viruset för att leverera en bit dna som i sin tur används för att tillverka spikeprotein.

√ Sars-cov-2 använder sig av spikeproteinet för att binda till cellerna. Med vaccinet kan kroppen tillfälligt själv bilda proteinet, som inte orsakar sjukdom, men får immunförsvaret att lära sig hur man försvarar sig mot den, vilket därmed ger ett skydd mot sars-cov-2.

√ Själva adenoviruset som används är modifierat för att inte reproducera sig i kroppen och orsaka sjukdom.

Källor: FDA

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan