Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Cyberattack stoppar bilar med alkolås

Ett stort antal fordon i Norden står stilla efter att alkolås från företaget Dignita havererat under natten till torsdagen.

– Vad vi vet nu så är det någon form av cyberattack, eller i alla fall så är det en datummanipulation, som har skett i våra alkolås, säger vd:n på Dignita, Anders Eriksson till Ekot.

Text: 

Foto: TT

Annons

Det var under natten till torsdag som alkolåsen plötsligt slutade fungera. Problemet har uppstått i Sverige, Norge och Finland, och förutom taxibilar så gäller det också bussar, lastbilar och kommunala tjänstefordon.

Ett av företagen som drabbats är Taxi Göteborg där upp emot 300 bilar slagits ut.

”Driftstörningen är global och flera trafikföretag påverkas", skriver företaget på sin hemsida.

Annons

Om kring 300 taxibilar har blivit stående och många resebeställningar har fått ställas in eller försenas. De handlar inte minst om färdtjänst och skolskjutsar. Men det finns hopp om att trafiken snart ska komma igång.

Annons

Nyss fick vi besked om vad felet är och hur det kan avhjälpas. Det är ett fel i mjukvaran med en datumstämpel. Lösningen för det är att varje enhet behöver omprogrammeras. Så vi håller på att lösa det med vår servicepartner, säger Mattias Grahn, presskontakt på Taxi Göteborg strax efter lunch på torsdagen.

Han räknar med att de första bilarna kan börja rulla igen under eftermiddagen.

Bland de som drabbats är också Skellefteå kommun där kommunens fordon blivit stående. Till viss del har man löst problemet genom att låta personalen använda privata bilar mot ersättning.

Men vi är ute med reparatörer och avinstallerar på de fordon som måste rulla, bland annat sopbilar, hjulastare och fordon som kör matleveranser, säger Lars Eriksson, kommunens fordonssamordnare till SVT Västerbotten.

Också personer som dömts för rattfylleri, och som har fått den här typen av alkolås, med modellnumret AL-100, installerade i sina bilar märker av problemet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan