Annons

Annons

Annons

Polisen trafiksatsar i veckan – vill få ner hastigheten utanför skolorna

Den här veckan inleds polisens stora nationella trafikvecka. Polisen kommer framför allt att fokusera på att få ner hastigheten vid skolor och i bostadsområden.

Text

Bilden är en arkivbild.

Bild: Arkivbild, Mats Olsson

Annons

Under måndagen inleddes polisens nationella trafikvecka, vilket innebär ett ökat antal trafikkontroller på vägarna. Polisens största fokus ligger den här veckan på att få ner hastigheten i de tätbebyggda områdena.

Hastighetskontrollerna kommer framför allt att genomföras i närheten av skolor och förskolor där många oskyddade trafikanter är i rörelse. Kontrollerna kommer även ske i bostadsområden och i stadskärnan.

Annons

Annons

– Alla bor vi någonstans, och inte skulle du riskera dina närmastes liv genom att köra för fort i ditt eget kvarter. Var lika hänsynsfull var du än kör, oavsett om det är ditt eget eller någon annans bostadsområde. Det är allmänna platser där vi alla ska samsas, det är vårt gemensamma vardagsrum. Att hålla hastigheten och att visa hänsyn skapar trygghet, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid Polismyndigheten, i ett pressmeddelande.

Enligt Trafikverket kör drygt hälften av alla trafikanter för fort, och endast tre av tio tycker att hålla hastighetsgränsen är ett av de viktigaste beteendena för trafiksäkerheten.

– Att köra 5-10 km/timmen över skyltad hastighetsgräns får stora konsekvenser vid en olycka. Bara genom att sänka medelhastigheten med 1 km/timmen sparar vi 15 liv per år, säger Trafikverkets Maria Krafft, måldirektör trafiksäkerhet, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan