Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Förslaget för att möta turistländernas framtida krav – vaccinintyg: ”Tanken är att det ska vara klart till sommaren”

Det kommer att ställas krav på vaccinintyg om du vill resa framöver, tror digitaliseringsminister Anders Ygeman – ett sådant kan vara på plats i Sverige i juni.

Text: 

Bild: Annakarin Björnström, Elias Zazi

Annons

Flera länder, inte minst turistländerna i EU, har lyft frågan om så kallade vaccinintyg eller vaccinpass för att kunna få resandet på fötter igen.

Arbetet med en digital infrastruktur för ett sådant intyg i Sverige pågår för fullt.

– Regeringens mål är att du ska kunna få ett digitalt vaccinationsintyg, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) vid en pressträff.

Annons

– Tanken är att det ska vara klart till sommaren, säger Anders Ygeman vidare.

Annons

I en första rapport från Myndigheten för digital förvaltning finns förslag på hur ett så kallat vaccinationsbevis ska kunna utformas.

– Det är främst avsett för resande och för att kontrollanterna ska kunna titta på beviset och verifiera att det är äkta, säger Mats Snäll, projektledare vid myndigheten.

Anders Ygeman tror att det kommer bli ett villkor för den som vill resa framöver.

– Jag tror att både resebolag och länder kommer att ställa det kravet. I dag ställer många krav på covidtest och i takt med att vaccinet kommer är det logiskt att fler ställer krav på vaccinbevis, säger Anders Ygeman.

Beviset ska finnas tillgängligt från 1 juni, enligt förslaget från myndigheten. Man använder även begreppet bevis för att inte blanda ihop det med de intyg hälso- och sjukvård utfärdar för olika sjukdomstillstånd.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan