Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Beskedet – kan bli förbjudet att vistas på badplatser och i parker

Kommunerna får från nästa torsdag möjlighet att förbjuda tillträde till bland annat parker och badplatser – åtgärden kan användas om smittspridningsläget kräver det.

Text: 

Bild: Christer Gallneby

Annons

Regeringen beslutade på torsdagen om ändringar i den så kallade begränsningsförordningen. De ska träda i kraft 11 mars.

Förordningen ger kommunerna möjlighet att införa förbud mot att vistas på vissa platser om det finns påtaglig risk för trängsel. Detta kan handla om parker, badplatser eller kommunala grillplatser.

Tanken är dock att sådana förbud bara ska införas vid hög smittspridning i en kommun och om det finns risk för att många människor samlas på en viss plats till exempel på grund av fint väder.

Annons

Annons

Polisen och Åklagarmyndigheten har i sina remissvar på förordningsändringen betonat vikten av att kommunerna är tydliga med information till allmänheten om beslut om tillträdesförbud fattas. Ett brott mot förbudet kan leda till 2 000 kronor i böter.

Ändringarna i begränsningsförordningen innebär också att det ställs krav på smittskyddsåtgärder för nöjesparker, djurparker, temaparker, museer och konsthallar. Bland annat ska antalet besökare i en djurpark eller på ett museum begränsas på ett sätt som är säkert ur smittskyddssynpunkt.

En tanke med kravet på smittskyddsåtgärder är att till exempel museer ska kunna öppna om verksamheten gjorts smittsäker och smittspridningsläget tillåter det.

Det blir Folkhälsomyndigheten som får meddela närmare föreskrifter om kraven på smittskyddsåtgärder.

Regeringen beslutade på torsdagen också att förlänga uppmaningen till kommuner och regioner att hålla icke nödvändig verksamhet som allmänheten har tillträde till stängd till den 21 mars. Fritidsaktiviteter för unga är undantaget från uppmaningen.

Regeringen föreslår även i en proposition att lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs till utgången av september 2021.

Peter Wallberg/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan