Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Specifik vaccinleverans gav allergisk reaktion i Skaraborg – nu pausas det partiet

Västra Götalandsregionen (VGR) pausar vaccinering med ett specifikt parti av Astra Zenecas vaccin, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Anledningen är att ett fåtal personer hade fått akuta allergiska reaktioner i samband med sin vaccination på en ort i Skaraborg.

Text: 

Användningen av ett specifikt vaccinparti pausas. Arkivbild. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Bild: TT

Annons

Beslutet att pausa vaccineringen med den specifika leveransen fattades i samråd med Smittskydd Västra Götaland och Läkemedelsverket.

”Alla vaccinatörer som arbetar på uppdrag av VGR har beredskap och medicinsk kompetens för att behandla akuta allergiska reaktioner på plats, så också i det aktuella fallet”, säger Kristine Rygge, regionens vaccinationssamordnare, i pressmeddelandet.

Annons

Annons

Det var på onsdagen som en avtalad vaccinatör uppmärksammat ett fåtal akuta allergiska reaktioner vid vaccinationen, skriver regionen. Regionen uppger att alla misstänkta biverkningar ska rapporteras till Läkemedelsverket. Nu har Läkemedelsverket startat utredning som beräknas ta en till två dagar och frågan har även tagits vidare till vaccintillverkaren, uppger regionen.

De sjukhus och vaccinatörer som skulle ha använt det aktuella vaccinpartiet pausar alltså vaccineringen i väntan på besked från Läkemedelsverket.

”Vi följer noga Läkemedelsverkets bedömning av det som hänt och återkommer med ytterligare uppgifter när vi har det”, säger Kristine Rygge.

Regionen fortsätter övrig vaccinering, även med andra omgångar av Astra Zenecas vaccin.

Fotnot: Det framgår inte i informationen från regionen på vilken ort de allergiska reaktionerna uppstått

(TT/Hall Media)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan