Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Regeringens nya besked – utökar krisstöden: ”Ökar takten för att rädda svenska jobb under krisen”

Coronaviruset fortsätter att slå hårt mot alla delar av samhället, så också mot näringslivet och arbetsmarknaden.

Därför presenterade regeringen en förlängning och utökning av flera coronastöd till näringslivet.

Text: 

Två exempel på branscher som drabbats hårt är hotell- och restaurang samt besöksnäringen. Arkivbilder.

Bild: Arkivbild

Annons

Regeringen förlänger krisstöd till företag inför risken för en tredje våg. Samtidigt lovar man utbetalningar inom en vecka. Det finns en mycket hög risk för en tredje våg samtidigt som vi har ett väldigt allvarligt läge på arbetsmarknaden, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Nedstängningsstödet var först planerat att endast gälla för fasta kostnader men ska nu även omfatta lönekostnader.

– Vi kommer att öka takten för att rädda svenska jobb under den här krisen, säger Magdalena Andersson på en pressträff.

Stödet riktar sig till företag som helt måste stänga på grund av pandemilagen.

Samtidigt förlängs flera stöd april ut. Sedan pandemin startade har en rad olika stöd införts för att krisdrabbade företag ska kunna övervintra och slippa säga upp personal.

Annons

Till exempel kan företagen korttidspermittera, få anstånd med skatteinbetalningar, låna med statlig garanti och ansöka om omsättnings- och omställningsstöd när omsättningen rasar.

Annons

– Samtidigt ser vi ljuset i tunneln i form av vaccin, säger Magdalena Andersson.

Hon presenterar vaccineringssiffror från ECDC som visar att Sverige vaccinerat 4,4 procent av den vuxna befolkningen med en dos den 19 februari. Hon säger att Sverige ligger i takt med övriga Europa.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) lovar att Skatteverket ska betala ut omställningsstöd snabbare.

Bild: TT

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) säger att regeringen fått kritik för att det tagit lång tid för företag att få ut stöd. Nu lovar han att Skatteverket ska betala ut omställningsstöd snabbare.

Ambitionen från Skatteverket är att betala ut stödet inom en vecka, naturligtvis under förutsättning att ansökan är korrekt.

Omställningsstöd för hösten och vintern blir sökbart senare i veckan. Baylan förstår att situationen är frustrerande för många företag. För att skynda på handläggningen ytterligare har Tillväxtverket anställt 450 personer och väntas anställa ytterligare 100.

Regeringen genomför också förändringar och gör det möjligt att söka stöd när man erhåller arbetslöshetsersättning. A-kassan kommer att räknas av från omsättningsstödet innan det betalas ut. Även de som har varit föräldralediga ska kunna söka stöd och använda 2018 års uppgifter.

– Det här är framför allt vad människor inom kulturbranschen nämnt för regeringen, säger Ibrahim Baylan.

Svensk ekonomi växte med 0,5 procent under fjärde kvartalet förra året. Enligt finansministern har man fortsatt goda marginaler att hantera krisen.

– Vi har sett till att spara i ladorna under de goda åren och gick in i den här krisen med en låg statsskuld, säger Magdalena Andersson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan