Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Stefan Löfvens uppmaning – håll avstånd på sportlovet: ”Risken för en tredje våg är betydande”

Statsminister Stefan Löfven (S) uppmanar alla sportlovsfirare att ta ansvar. Kommunerna rekommenderas hålla icke nödvändig verksamhet stängd till 7 mars.

Text: 

Statsminister Stefan Löfven (S), socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson ger en lägesuppdatering kring de aktuella coronarelaterade restriktionerna vid en digital pressträff på torsdagen. Foto: TT.

Annons

– Sverige befinner sig i ett skört läge. På många platser i landet ökar antalet bekräftade fall av covid-19. Folkhälsomyndighetens bedömning är att risken för en tredje våg är betydande. Det måste vi tar på allvar, säger Löfven.

Löfven uppmanar alla sportlovsfirare att tänka på smittrisken. Han understryker att det är viktigt hur man beter sig under resan, på bensinmacken, i skidbacken och i matbutiken.

Annons

Annons

– För att bryta smittspridningen så måste alla träffa så få som möjligt och hålla avstånd.

– Att möjliggöra för sin personal att jobba hemma är den viktigaste insatsen som en arbetsgivare kan göra, säger han.

Regeringen har tidigare uppmanat kommuner att hålla icke nödvändig verksamhet stängd fram till den 21 februari. Den uppmaningen förlängs nu fram till 7 mars. Fritidsaktiviteter för barn och unga undantas dock som tidigare.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger på torsdagens pressträff:

– Det är viktigt att fritidsaktiviteter för barn och unga fortsätter. Om nuvarande åtgärder inte räcker, då kommer åtgärder att skärpas eller nya åtgärder införas.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson:

– Det är ett allvarligt läge, flera regioner rapporterar att läget är bekymmersamt och oroväckande. Smittspridningen drivs genom umgänge. Ska du resa under sportlovsveckorna, gör det på ett ansvarsfullt sätt.

Socialminister Lena Hallengren (S) uppmanar till att man vid misstänkt smitta ska genast testa sig:

– Alla bör testa sig vid symptom som kan vara covid-19. Det är så vi kan smittspåra och förhindra smittspridning.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan