Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Regeringen förbereder nedstängningar: ”Vi tänker inte vänta tills det är för sent”

Regeringen förbereder nedstängningar av flera verksamheter, bland annat handelsplatser, restauranger och gym och sportanläggningar.

Det beskedet ger socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens.

Text: 

Bild: Lina Larsson

Annons

– Jag vet att vi alla känner en stark längtan efter normalitet men situationen är fortfarande allvarlig. Det är bekymmersamt att antalet fall ökat, vi ser med oro på utvecklingen, det finns en påtaglig risk för en tredje våg av smittspridningen, säger Lena Hallengren.

– Vi har i dag inga besked om nedstängning men vi förbereder oss för att utnyttja den delen av pandemilagen också. I dagsläget gör vi inte den bedömningen, men det är klart att vi inte tänker vänta tills det är för sent, säger Lena Hallengren.

Exakt vad som krävs för att att regeringen ska besluta om nedstängningar vill Lena Hallengren inte säga.

– Det går inte att säga exakt vad som krävs, jag tänker inte spekulera, utan vi behöver göra en samlad bedömning. Det ska vara en påtaglig risk för att den tredje vågen kommer, säger Lena Hallengren.

Annons

Annons

Regeringens förslag går nu ut på remiss till den 26 februari. Om regeringen sedan beslutar att stänga ned olika verksamheter, så måste riksdagen ta ställning till beslutet efter en vecka.

Förslaget: Museer och konsthallar ska förhålla sig till samma regler som exempelvis butiker och gym från 11 mars.

Museer och konsthallar ska förhålla sig till samma regler som exempelvis butiker och gym från 11 mars, efter förslag från regeringen. Det meddelar idrotts- och kulturminister Amanda Lind.

Hon räknar med att med de nya reglerna ska de museer som i dag är stängda kunna öppna igen.

Vid pressträffen noterar hon att många privata museer och konsthallar redan i dag har anpassat sina verksamheter utifrån rådande regler för andra delar av samhället.

Olika sammankomster och offentliga tillställningar ska få olika regler beroende på förutsättningarna.

Det handlar bland annat om olika regler för inomhus- respektive utomhusevenemang och är baserat på förutsättningarna för social distansering. Hon säger vidare att tillställningar med anvisade sittplatser kan tillåta ett högre antal personer vid en sammankomst.

Bild: Jonas Brännmyr

Gällande idrottsevenemang vill regeringen kunna anpassa antalet deltagare och åskådare utifrån evenemangets karaktär. Det öppnar för mer publik på till exempel idrottstävlingar utomhus – men inte förrän smittläget förbättras.

Annons

Annons

Det nuvarande deltagartaket på åtta personer är detsamma oavsett vilken allmän sammankomst eller offentlig tillställning det handlar om.

Men nu presenterar regeringen ett remissförslag (remisstid till den 26 februari), som ska möjliggöra att begränsningarna anpassas utifrån vilket evenemang som avses.

Man listar fyra kategorier:

Inomhusevenemang, inomhusevenemang med sittplatser, utomhusevenemang och motionslopp. Det öppnar till exempel för att större motionslopp inom exempelvis löpning, orientering och längdskidor, ska kunna välkomna fler personer.

Risken för smittspridningen utomhus är lägre än inomhus. Det möjliggör för arrangörer att kunna arrangera sammankomster genom att göra justeringar. I stället för en fast gräns för alla sammankomster och offentliga tillställningar skulle det finnas möjlighet att ta emot lite mer publik, om man anvisar sittplatser eller flyttar mötet utomhus, säger Sveriges kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) på en pressträff.

För motionsloppen nämner Lind att det ska gå att välkomna begränsat med publik till start- och målområdena.

Några exakta deltagarantal för de tänkta lättnaderna presenteras inte. Den delen lämnar regeringen till Folkhälsomyndigheten att bestämma utifrån vissa föreskrifter.

– Det kan exempelvis vara antalet besökare per kvadratmeter eller andra typer av smittskyddsåtgärder. Alltså på samma sätt som Folkhälsomyndigheten i dag har utfärdat föreskrifter för till exempel gym och sportanläggningar, säger Amanda Lind.

Det är oklart exakt när förslaget kan tänkas träda i kraft, och till dess gäller dagens reglering.

 Smittläget är i nuläget för ostabilt för att uttala sig om en exakt tidpunkt. Men det här är begränsningar som inte ska ligga längre än nödvändigt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan