Annons

Annons

Annons

Skövde

Insändare
Insändare: Moderaterna i Skövde behöver hjälp

Signaturen ”Bekymrad skattebetalare” ifrågasätter Moderaterna i Skövde och Anders Karlssons (M) agerade när de kallade till en presskonferens för att bemöta ett brev från tidigare BUN-ordförande.

Han får svar direkt av Anders Karlsson (M).

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Anders Karlsson (M) ger ett svar direkt på insändaren från ”Bekymrad skattebetalare”

Bild: TT, Kristina Claesson

Annons

Läs mer: M-ordförande i bråk med förre partivännen - anklagas för förtal

Moderaterna är det största styrande partiet i Skövde och har i princip alla större ordförandeposter i kommunen bland annat i kommunstyrelsen och barn- och utbildningsnämnden. Moderaterna har med andra ord makt. Frågan är hur Moderaterna använder den makten.

Frågan blev aktuell förra veckan när BUN:s ordförande Anders Karlsson (M) kallade till presskonferens om ett brev han fått av tidigare BUN-ordförande Anna Ljungberg. Ljungberg anser att hon utsatts för förtal och begär en ursäkt. Som privatperson har hon inte samma resurser att tillgå som en makthavare och kan inte påkalla medias uppmärksamhet med samma självklarhet som en nämndsordförande.

Annons

Annons

Anders Karlsson däremot representerar makten och har hela stadshusets resurser till förfogande tex jurister och kommunikatörer. Att använda maktens resurser genom att kalla till presskonferens för ett ärende av det här slaget är olämpligt och kan till och med betraktas som maktmissbruk. Det framstår som än mer tveksamt när det är riktat mot en privatperson.

Moderaterna i Skövde bör fundera på hur de använder makten och hur de framstår. De ger nu intryck av att vilja sätta dit en privatperson, förvisso före detta ordförande i BUN, men likväl en privatperson. Ljungberg har lämnat politiken, sitt ordförandeskap i BUN och sin plats i kommunfullmäktige. Vad mer förväntar sig Moderaterna att Ljungberg ska göra?

Hon har all rätt att försvara sig mot anklagelser som en tidigare skribent i SLA (12/1) påpekar. Hon har dessutom erbjudit en väg ut, men Moderaterna väljer att använda sin makt och går till media. Anders Karlsson framstår som arrogant, nedlåtande och okritisk. Är det så Moderaterna vill framstå?

Det riktiga lackmustestet för Moderaterna blir hanteringen av Ljungbergs medborgarförslag. För en lekman verkar de initierade och välgrundade, men frågan är, kommer Moderaterna att fokusera på budskapet eller avsändaren?

Moderaterna bör diskutera och reflektera över hur de använder sin makt. Om den intellektuella kapaciteten inte finns i den moderata ledningen eller i partiet i övrigt måste man be om hjälp utifrån.

Annons

Bekymrad skattebetalare

Svar direkt:

Precis före jul fick jag ett brev från min företrädare där det riktas allvarliga anklagelser mot mig som person. Jag fick brevet som rekommenderad försändelse och ställt till mig i egenskap av ordförande. Det innebär att brevet är en offentlig handling vilket avsändaren är väl medveten om. Denna formella skrivelse, som brevet är, har lett till att ärendet nu blev både officiellt och publikt. I brevet erbjöds inte alls den ”väg ut” som skribenten påstår. Det var tvärtom ett ultimatum. Jag uppmanades att formellt och skriftligt be om ursäkt, annars lovade avsändaren ”att gå vidare” med saken.

Annons

Jag önskar såklart att det inte hade behövt vara publikt, men den frågan avgjordes när brevet ställdes till mig som ordförande. Att inte diarieföra brevet hade varit lagbrott. Det är fruktansvärt att offentligt misstänkliggöras på detta sätt och det var med tungt sinne som jag då valde att orientera media om brevet och händelserna som tas upp i det.

Jag är förstås bekymrad över att frågan skapar turbulens och tar fokus från idéer och sakfrågor. Det finns ingen anledning för mig att söka konflikt på något vis men samtidigt måste jag avvisa så allvarliga anklagelser som de som riktades mot mig.

Anders Karlsson (M), ordförande Barn och utbildningsnämnden i Skövde

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan