Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falköping

Insändare
Insändare: Kon, kalven och mjölken

En ko producerar inte mjölk för att hon är en ko, det gör hon eftersom hon blivit mamma, skriver Animal Save Skaraborg.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”Precis som hos alla andra däggdjur bildas starka band mellan kon och hennes kalv direkt vid födseln”, skriver Animal Save Skaraborg. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Annons

Precis som hos alla andra däggdjur bildas starka band mellan kon och hennes kalv direkt vid födseln. I den svenska mejeriindustrin tas ingen hänsyn till detta, oavsett om det är ekologisk eller konventionell produktion eftersom mjölken ska säljas till människor. Under sitt första dygn separeras kalven från sin mamma för att den inte ska kunna dricka av mjölken och placeras i en ensambox. Kon mjölkas och efter ett tag upprepas processen. Hon insemineras, bär kalven i nio månader, föder kalven som tas ifrån henne, hon mjölkas. Så håller det på tills hon inte längre anses ekonomiskt lönsam, då skickas hon till slakt. Allt detta lidande för något vi inte ens behöver.

Dan Eklund

Isabel von Krusenstierna

Animal Save Skaraborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy