Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Nytt löneavtal inom industrin klart i natt

Natten till söndagen löpte industriavtalet ut för industrifackens medlemmar. Parterna har nu fått ett slutbud där de enats om ett löneavtal på 5,4 procent i 29 månader som börjar gälla från och med söndagen, uppger Aftonbladet.

Text: 

Bild: Annakarin Björnström

Annons

Industriavtalet har historiskt satt standarden för resten av avtalsrörelsen, varför den i år är högintressant. Kommunal har sedan tidigare flaggat för att kräver mer än andra fackförbund under den pågående avtalsrörelsen, då de menar att deras medlemmar, bland andra sjukvårdspersonalen, tagit Sverige genom coronakrisen.

Annons

Annons

Nu är i alla fall industrins avtal i hamn - det blir 5,4 procents löneökning i 29 månader. 0,9 procentenheter över medlarnas senaste bud. Årstakten ligger på 2,23 procent.

– I en historiskt svår avtalsrörelse har vi lyckats växla upp justera upp löneökningstakten mot föregående period, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

Förhandlingarna pågick hela vägen in i sista stund, och avtalet som presenteras i dag börjar gälla omedelbart, fram till 31 mars 2023.

– Det här avtalet innehåller en högre årstakt en det förra avtalet vi tecknade, och det här kommer bli det nya märket som normerar svensk arbetsmarknad, säger Marie Nilsson, IF metall

Annons

Annons

Till toppen av sidan