Annons

Annons

Annons

Annons

Östermalm

Skövdeforskare prisas – studerar hur djur kan hjälpa oss att interagera med robotar

Erik Lagerstedt, doktorand i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde, har nyligen tilldelats priset för utmärkt tvärvetenskaplig forskning vid den internationella konferensen RO-MAN.

Erik Lagerstedt, doktorand på Högskolan i Skövde som forskar kring interaktionen människa-robot. I en artikel väcker han frågan om interaktionen med djur kan hjälpa oss att förstå mer hur man interagerar med robotar. Den artikeln har fått en utmärkelse. Foto: Carina Albin/Högskolan i Skövde

Bild: Carina Albin

Annons

Utmärkelsen får Erik Lagerstedt för en artikel, i vilken han utvärderar interaktion mellan människa och robot genom att ta lärdom från interaktion mellan människa och djur.

Konferensen RO-MAN (Robot & Human Interactive Communication) har fokus på människa-robot interaktion. Totalt delades tre utmärkelser ut och Erik Lagerstedt tilldelades det prestigefyllda priset, som på engelska heter Distinguished Interdisciplinary Research Award.

Annons

Annons

En svårighet inom forskningsfältet människa-robot är hur man utvärderar interaktionen och vad man jämför kommunikationen med. Frågan Erik Lagerstedt ställt sig och utgått från i sin artikel är om vi ska se vår interaktion till robotar ungefär som den vi har till djur. Då finns det något att utgå från när man ska lära sig mer om hur människors interaktion med robotar ska tolkas.

Erik Lagerstedt är i slutfasen av sitt doktorerande och ska doktorera med sin avhandling våren 2021, som planen ser ut nu.

Erik Lagerstedt, doktorand på Högskolan i Skövde som forskar kring interaktionen människa-robot. Foto: Högskolan i Skövde

Annons

Annons

Till toppen av sidan