Annons

Annons

Annons

krönikaUtgivarkrönikor - Patricia Svensson

Patricia Svensson
Utgivaren: Det här vill vi med Skövde Nyheter - den pigga uppstickaren

Senaste nytt om Skövde - i fickan. Ungefär så skulle man kunna beskriva vårt mål som nyhetsförmedlare i Skövde. Den här hösten har vi inlett ett rejält förändringsarbete på redaktionen - som satsar hårt på människomöten, snabba nyheter och berörande berättelser.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Patricia Svensson är chefredaktör och ansvarig utgivare för Skövde Nyheter sedan slutet av augusti 2020.

Bild: Janne Wrangberth

Annons

Lite drygt två månader har gått sedan jag tillträdde som chefredaktör och ansvarig utgivare för din nyhetsförmedlare i Skövde. Det är ett slitet uttryck som man av flera skäl ska använda med försiktighet - men man kan faktiskt lugnt säga att vi har rivstartat hösten.

Först och främst har vi ett riktigt bra team på redaktionen, med två nya förmågor. Oscar Strandberg är nyhetsreportern som alltid letar spännande möten med människor, gillar att rapportera om näringsliv i city och alltid vill vara först med det senaste. Vi har också förstärkt med Gabriel Nilsson - en nyfiken sportjournalist som gärna hänger längs med sidlinjer och hockeyrinkar, men ännu mer vill fördjupa rapporteringen och berätta mer om idrottsutövarna på planerna. De starka tillskotten har sällskap av veteranen tillika Skövdejournalisten Kristina Claesson - en murvel i ordets rätta bemärkelse, som aldrig ger sig, vill berätta de allra starkaste historierna och gärna granskar oegentligheter. Under ledning av Lisa Bring - en ung men rutinerad journalist med särskild näsa för riktigt vassa nyheter och överraskande inslag - ska Skövde Nyheter ta raska kliv framåt, mot en stabil och trygg nyhetsförmedling för er Skövdebor.

Annons

Annons

Skövde Nyheters redaktion från och med hösten 2020 - Kristina Claesson, Gabriel Nilsson, Lisa Bring och Oscar Strandberg.

Bild: Marianne Carlsson

Det gör mig glad - inte bara för att det hjälper redaktionen att jobba långsiktigt, utan för att ni är många som förstår värdet av att hålla sig uppdaterad om er ort. Och inte minst - för att ni vet att den lokala demokratin är oerhört betjänt, för att inte säga beroende, av god lokaljournalistik.

Skövde Nyheters historia beskriver en envis redaktion som varit med om flera större förändringar, som långt ifrån alltid varit av godo. Men tidningen, som kom ut för första gången 1907 under namnet Billingen, bottnar i en lång tidningstradition. Under sin levnad har den bytt namn, ändrat frekvens, lagts ner och återuppstått - numera som totalutdelad (nyligen uppfräschad) veckotidning, nyhetssajt och app. Vi kallar oss dock gärna tidning fortfarande - begreppet rymmer professionalism och ett löfte om att alltid göra sitt yttersta för att ni som bor i Skövde ska vara säkra på att få det senaste och bästa om Skövde.

Nyhetsredaktör Lisa Bring med ett exemplar av Skövde Nyheters papperstidning.

Bild: Kristina Claesson

Ett stort steg i utvecklingen togs under 2019, då Skövde Nyheter lanserade en betalmodell online, genom Premiumabonnemanget. Vår minst konstiga satsning någonsin, brukar jag kalla förändringen. För givetvis är våra journalisters arbete värt att betala för - precis som bilmekanikerns eller butiksägarens. Och det tål att sägas igen - ska journalistiken stå stark i Skövde också i framtiden måste ni som konsumerar den betala för tjänsten. Det är som sagt inga som helst konstigheter med det.

Annons

Annons

Se den i stället som ett uttryck för vår ambition - en beskrivning av allt vi bra vill och arbetar för att göra med vår nyhetsrapportering i Skövde. Den här redaktionen har tankat fullt på driv och vilja och tryckt gasen i botten för full fart framåt.

Skövde Nyheter började av naturliga skäl med noll prenumeranter. Satsningen på digitala prenumerationer var helt ny och redaktionen fick jobba hårt för att vinna ert förtroende. Det har glädjande nog gått riktigt bra - och vi får lära känna ett stort gäng nya prenumeranter varje vecka. Det gör mig glad - inte bara för att det hjälper redaktionen att jobba långsiktigt, utan för att ni är många som förstår värdet av att hålla er uppdaterade om er ort. Och inte minst - för att ni vet att den lokala demokratin är oerhört betjänt, för att inte säga beroende, av god lokaljournalistik. Ett stort tack till er!

För att återgå till den där rivstarten jag beskrev inledningsvis - jag och redaktionen har under hösten tagit ett omtag kring Skövde Nyheters profil, arbetssätt och fokus. Vi har bestämt oss för att vi ska vara snabbast med raka nyheter, att vi ska rapportera hårt om Skövdes stadsliv (som många av er är omåttligt intresserade av) och att vi ska våga roa samtidigt som vi berör med vår journalistik. SN ska blottlägga elände och granska - men också bjuda på glada nyheter och massor av människomöten. Vi ska ge er livesänd sport (ni har väl inte missat årets matchsatsning på Skövde AIK:s framfart i fotbollsettan?) vid sidan av spännande idrottsporträtt.

Annons

SN:s medarbetare Gabriel Nilsson och Oscar Strandberg, som båda är nya på redaktionen nu i höst.

Bild: Kristina Claesson

Annons

Redaktionen har själv stakat ut riktningen - Skövde Nyheter är den nära, personliga, lite kaxiga och snabba uppstickaren som ger dig det viktigaste om Skövde i Skövde Nyheters app. Lite som en tuff men schysst kompis om berättar det du vill och måste veta – rakt och enkelt, direkt i mobilen i fickan.

Den där kaxigheten vi strävar efter betyder inte på något sätt att vi betraktar oss som överlägsna. Se den i stället som ett uttryck för vår ambition - en beskrivning av allt bra vi vill och arbetar för att göra med vår nyhetsrapportering i Skövde. Den här redaktionen har tankat fullt på driv och vilja och tryckt gasen i botten för full fart framåt. Vill ni hänga med tackar vi ödmjukt ja - och lovar att jobba så hårt vi kan för att motsvara förväntningarna och den högt lagda ribban.

Jag hoppas att ni vill hänga med - och att ni hjälper oss att förbättra oss än mer under resans gång. Mejla mig mer än gärna synpunkter, tips och förslag på patricia.svensson@vgt.se

God läsning!

Bra jobbat:

Trots pandemin och ovissheten den för med sig vågar många satsa nytt. Jag blir varm i hjärtat av att läsa om nysatsningar på allt från padelanläggningar till cocktailbarer. Stadskärnorna har kämpat hårt om kundernas uppmärksamhet, i hård konkurrens med externt belägna köplador och e-handel, i många år och corona gjorde inget bättre. Ändå orkar och vill man så mycket. Imponerande!

Annons

Dagens fråga:

Är det rätt av Göteborgs-Posten, Väst-Sveriges stora lokaltidning, att starta redaktion i Stockholm? Tre journalister ska nyanställas och placeras i huvudstaden, med uppdraget att bevaka Göteborgarnas intressen. Jag välkomnar alltid nysatsningar inom lokaljournalistiken - men om det här är klokt eller konstigt återstår att se.

Vill du testa en prenumeration på Skövde Nyheter? Här kan du teckna ett abonnemang för att kunna läsa alla våra nyheter på skovdenyheter.se eller i appen SN.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan