Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Debatt
Debatt: Hållbar mat för Sverige framåt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sverige behöver fler matföretagare , det tycker Centerpartisterna Ulrika Heie och Ulrica Johansson från Skaraborg.

Bild: Therese Hasselryd

Annons

Centerpartiet skapades för över hundra år sedan av självägande bönder som visste att man måste bruka jorden, utan att förbruka den. För om jordens resurser inte användes uthålligt, om vi inte såg till att spara utsäde och resurshushålla – då skulle vi och våra familj svälta kommande år.

Den svenska maten behövs i hela landet. Vi behöver fler matföretagare, öka den svenska matexporten och skapa fler jobb i de gröna näringarna. För att hela landet ska växa behövs regelförenklingar för lantbruket och fortsatta satsningar på Sverige som matland. Bland annat genom att satsa på unga bönder, stärka den biologiska mångfalden genom att ha fler betande djur och att tillåta gårdsförsäljning av egenproducerat vin och öl.

Annons

För oss i Centerpartiet är hållbar mat därför helt självklart. Vi vet att det är ohållbart att vi idag slänger mer än en tredjedel av all mat som vi producerar. Vi vet att det är ohållbart att man på vissa håll i världen använder mer antibiotika till friska djur än till sjuka människor. Centerpartiet vill göra det lättare för konsumenter, butiker och dem som gör mat att ta vara på matsvinnet. Vi vill låta mer kasserad mat komma till användning, till exempel som biogas eller som foder åt djur, utan att kvaliteten på fodret för den skull blir lidande.

Annons

När mindre mat går till spillo minskar också påverkan på miljö och klimat. Vi vill underlätta för oss konsumenter att göra medvetna val när vi köper mat. I Sverige är vi bland de bästa i världen på att använda lite antibiotika i djurproduktionen och samtidigt ha friska djur. Det minskar risken för utveckling av antibiotikaresistens. Att köpa närproducerad mat innebär också mindre påverkan på klimatet.

Genom att byta ut importerad mat mot närproducerad mat med hög miljö- och klimathänsyn, kan vi ta ansvar för både bättre djurhälsa och miljö. Med bättre och tydligare märkningar på maten, exempelvis ursprungsland, blir det lättare att välja. Den svenska primärproduktionen är viktig för den skapar jobb och företagande på landsbygden i Skaraborg och resten av landet. Med livsmedel av hög kvalitet, säkerhet, djurskydd och miljöhänsyn kan vi exportera produkter och kunskap till andra länder. Det är en möjlighet att stärka Sverige som matnation.

Ulrika Heie (C), ordförande i Miljö-och jordbruksutskottet, riksdagsledamot Skaraborg Ulrica Johansson (C), distriktsordförande Skaraborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan