Annons

Annons

Annons

Varnhem

Nya utgrävningar igång i Varnhem - då ska fynden visas upp

Utgrävningen av munkarnas verkstadshus i Varnhem har nu återupptagits. Förra sommaren gjordes många spännande fynd på platsen och fler lär det bli under de två veckor som utgrävningen nu pågår.

Utgrävningarna i Varnhem har nu återupptagits och pågår under två veckors tid. Foto: Västergötlands museum.

Annons

Sommaren 2019 inleddes nya arkeologiska undersökningar i området söder om klosterruinen i Varnhem, intill den blivande våtmarken. Här låg olika verkstäder där man tillverkade sådant som behövdes för klostrets verksamhet.

Tanken var att utgrävningarna skulle ha fortsatt i våras men på grund av corona blev det inga fältkurser med arkeologistudenter i maj, skriver Västergötlands museum på sin hemsida.

Annons

Annons

Nu i september kan utgrävningen dock bli av som planerat. Ett tiotal studenter är med och gräver under två veckor med start måndag 7 september och fram till fredag 18 september.

Presenningarna som legat kvar över grävningsschaktet sedan förra hösten har nu lyfts bort. Här finns stengrunden till ett verkstadshus, och man nu kommer inrikta sig på att gräva klart det norra rummet i huset. På platsen gjordes många fynd förra året som visar att byggnaden använts för att bedriva olika metallhantverk under 1200-1400-talen.

Grävningen är igång vardagar klockan 9-16 utom fredagar. Onsdag den 16 september klockan 17.00 hålls en visning av utgrävningen i betesmarken söder om klosterruinen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan