Annons

Annons

Annons

Falköping

Smittskyddsläkaren: ”Hur vi agerar nu avgör hur många som blir allvarligt sjuka i höst”

Text

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg betonar att smittan fortfarande finns i samhället. På IVA på Skaraborgs sjukhus vårdades på torsdagen en patient med covid-19. Foto:Björn Larsson Rosvall, Per Ström

Bild: Per Ström

Annons

Spridningen av covid-19 i Västra Götaland ligger på en lägre nivå än i våras, men smittan finns fortfarande ute i samhället betonas i ett pressmeddelande från regionen.

– Hur vi agerar nu avgör hur många som blir allvarligt sjuka i höst, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.

Färre nya fall av covid-19 än tidigare rapporterades förra veckan. Men smittskyddsläkare Thomas Wahlberg vill inte dra för stora växlar på att färre fall upptäcks.

– Smittan lever i högsta grad kvar i samhället och den frodas när vi inte håller avstånd eller går hemifrån med förkylningssymtom. Det gäller att vi alla tar ansvar och hjälps åt för att minska spridningen, uttrycker han i ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen.

Annons

Annons

Behovet av sjukhusvård för covid-19 ligger fortsatt på en relativt låg nivå, liksom det gjort hittills i augusti, enligt information från Västra Götalandsregionen. På torsdagen vårdades 47 patienter inneliggande med positiv covid-19 varav åtta på intensivvårdsavdelning.

På Skaraborgs sjukhus vårdas två personer inneliggande med covid19, varav den ena på intensivvårdsavdelning.

– Det är viktigt att alla som har symtom på covid-19 testar sig för att kunna bryta smittkedjor, uttrycker regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström i pressmeddelandet.

– Under sommaren har vi bromsat provtagningen av allmänhet med milda symtom för att säkra snabba provsvar åt allvarligt sjuka och andra prioriterade grupper. Men nu har vi god kapacitet och uppmanar även den som upplever milda symtom att kontakta sin vårdcentral för att testa sig, säger Ann Söderström.

Under förra veckan genomfördes 8 995 PCR-prover för covid-19 i Västra Götaland varav 6,2 procent var positiva.

Antalet bekräftade fall av covid-19 per 10 000 invånare skiljer sig åt mellan olika kommuner i regionen, enligt statistik från Smittskydd Västra Götaland.

I Falköping är det totalt 55 fall per 10 000 invånare, vilket är en av de lägsta andelarna bland kommuner i Västra Götaland. I Skövde är det 118 fall per 10 000 invånare, i Skara 106 och i Tidaholm 98.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan