Annons

Annons

Annons

Skövde

Skaraborg sjukhus står inför stora utmaningar – långa vårdköer, kraftiga underskott och utsliten personal oroar

Skaraborgs sjukhus styrelseordförande Pär Johnson (L) är kraftigt oroad över vårdköerna som förlängts av coronapandemin. Samtidigt har sjukhuset en avvikelse från budget på sammanlagt -175 miljoner kronor.

Text

Pär Johnson, ordförande för Skaraborgs sjukhus, uttrycker oro för vårdköerna på sjukhuset.

Annons

Skaraborgs sjukhus har en sammanlagd avvikelse mot budget på -175 miljoner kronor. Bara i juli månad uppgår budgetavvikelsen till -22 miljoner kronor.

Detta framgår av pressinformation som lämnas av sjukhuset efter torsdagens styrelsemöte för Skaraborgs sjukhus.

Orsaken till avvikelsen är höga personalkostnader och produktionsbortfall till följd av covid-19.

Annons

Samtidigt har vårdköer förlängts i och med pandemin, då sjukhuset varit fokuserade på att ta hand om personer sjuka i covid-19. Nu planerar sjukhuset för att öka operationsverksamheten i såväl Falköping som Skövde och Lidköping.

Annons

– Nu är det viktigt för all personal att successivt kunna återgå till sina vanliga arbetsplatser och uppgifter i takt med vad som är möjligt, säger styrelsens ordförande Pär Johnson i en kommentar förmedlad av sjukhuset.

– Jag förstår varför men är ändå mycket oroad över att antalet patienter som väntat på vård länge så markant har ökat och det är något vi måste göra allt för att vända. Det är en stor utmaning då personalen samtidigt är i ett läge där en välbehövlig vila och återhämtning behövs, uttrycker Pär Johnson.

Skaraborgs sjukhus har de senaste åren haft stora underskott i ekonomin och mycket fokus har lagts på att få en ekonomi i balans, inte minst genom att minska personalkostnader. Med coronapandemin har förutsättningarna för denna strävan väsentligt förändrats och strävan att minska personalstyrkan ner till ett fastställt måltal för bemanning för att komma i balans ekonomiskt har fått anpassats.

– Under den pågående pandemin har sjukhusets medarbetare stått för fantastiska insatser. Tack vare dedikerade medarbetare har sjukhuset kunnat hantera en mycket svår och pressad situation. Arbetet med att minska sjukhusets totala bemanning kvarstår, men arbetet med att uppnå fastställt måltal behöver tillfälligt anpassas för att möjliggöra arbetet med att minska vårdköer, säger Pär Johnson i pressinformationen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan